Niški advokati: Da nikome više ne padne na pamet da zakone menja preko noći 1Foto: Pixabay/Qimono

Više desetina advokata iz Niša okupili su se danas u parku kod Osnovnog i Višeg suda u znak protesta zbog predloga da Skupština Srbije donese autentična tumačenja tri zakona, a posebno Zakona o obligacionim odnosima, čime se između ostalog omogućava bankama da zatraže reviziju svih pravnosnažno okončanih postupaka, kao i da naplate obrade kredita.

– Predlagači su u međuvremenu povukli predlog, ali mi smo se ipak okupili kako bi poslali poruku da nikome više ne padne na pamet da menja zakone na ovakav način, preko noći, a mimo procedura koje za to postoje. To bi značilo da sutra to mogu učiniti i u bilo kojim drugim slučajevima, što se ne sme tolerisati- rekla je advokatica Biljana Branković, inače predsednica Advokatske komore Niš.

Branković je precizirala da bi, da predlog o donošenju autentičnih tumačenja nije povučen, ove izmene zakona bile u korist bankarskog lobija, a na štetu građana.

Izmene bi značile da “svi pravosnažno okončani postupci mogu biti ponovljeni, tužbeni zahtevi građana koji su u postupku- odbijeni, a naknade koje su građani primili od banaka koje su ih dovele u zabludu morale da budu vraćene”.

Ona je kazala da su niški advokati, kao i njihove kolege u Srbiji, danas obustavile rad, a da ovo okupljanje nije u organizaciji Advokatske komore Niša, već je “spontano”.

Tri poslanika Skupštine Srbije, koja su podnela predlog za autentično tumačenje pojedinih odredbi tri zakona koja se vezuju za postupke zbog takozvanih bankarskih predmeta, povukli su danas svoj predlog, javili su mediji.

Skupština Srbije je ranije danas saopštila da je otkazana sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, na kojoj je bila najavljena ova tačka dnevnog reda, a koja je bila zakazana za 13 časova.

Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo prethodno je predložio da se donesu autentična tumačenja Zakona o obligacionim odnosima, Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, što je u stručnoj i široj javnosti ocenjeno kao potpora bankama, a šteta za građane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari