Niški Spomenik nenasilju jedinstven u Srbiji: U izabranom idejnom rešenju beli golubovi 1Foto: Biljana Ljubisavljević

Na konkursu za izbor idejnog rešenja Spomenika nenasilju u Nišu žiri je izabrao rad „Polet“, čiji su autori studenti niškog Građevinsko-arhitektonskog fakulteta.

Niš će biti prvi grad u Srbiji koji će imati Spomenik nenasilju, koji se podiže na inicijativu porodice studenta medicine Vuka Stojiljkovića (22), koji je u februaru 2014. godine ubijen nožem, nakon rasrave u kafiću.

Ovaj jedinstveni spomenik trebalo bi da bude visok 10 metara, a njegov glavni motiv biće beli golubovi, postavljeni tako da izgleda kao da izleću iz kaveza i poleću ka nebu.

Na postolju spomenika biće ispisani stihovi “Besmrtne pesme” Miroslava Antića: „Hiljade šarenih riba lepršaće mi kroz oko/I zemlja će me skriti/I korov će me skriti/A ja ću za to vreme leteti visoko”.

Na njemu će se naći i imena tragično preminulih u nasilju, među kojima će biti i ime Stojiljkovića.

Niški Spomenik nenasilju jedinstven u Srbiji: U izabranom idejnom rešenju beli golubovi 2
Idejno rešenje Spomenika nenasilju: Foto Biljana Ljubisavljević

Tanja Obradović, glavna gradska arhitektica i predsednica žirija, rekla je da žiri nije imao dilemu i da je od pristiglih radova jednoglasno izabrao rad „Polet“.

„Idejno rešenje ispunjava sve kriterijume konkursa. Spomenik je moderan, savremen i šalje jaku poruku. Golubovi predstavljaju mladost koja se oslobađa iz kaveza“, istakla je Obradović na prezentaciji radova.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski najavila je da će izvođač radova biti izabran do kraja godine, a da će spomenik biti podignut početkom 2023.

„Biće to opomena pre svega mladim ljudima, poruka da se takve stvari više ne događaju i sećanje na sve nevino stradale žrtve. Neka takav simbol bude jasna poruka pre svega mladim ljudima, a onda i svima nama, i naravno ljudima koji dolaze u Niš, da nam je neophodna veća tolerancija i razumevanje među ljudima, pre svega onim mladim. Hvala porodici Stojiljković na inicijativi, nije bilo dileme da li će biti prihvaćena“, rekla je Sotirovski.

Spomenik će biti  podignut u parku Sveti Sava, gde je mladi Stoiljković ubijen, a finansiraće ga Grad.

Stojiljkovića je, inače, ubio Dimitrije Stevanović, koji je tada imao 20 godina, a nakon fizičkog sukoba u kojem je upotrebio nož, pobegao sa lica mesta.

On je Stojiljkovića četiri puta uboo nožem, a jedan ubod mu je prerezao grlo.

Stevanović je osuđen na kaznu zatvora od 12 i po godina, a kazna je kasnije preinačena na 12 godina.

Nakon Vukovog ubistva bili su organizovani masovni građanski protesti protiv nasilja u gradu, kao i protiv odluke Višeg javnog tužilaštva da ovo krivično delo okvalifikuje kao ubistvo a ne kao teško ubistvo, za koje je tada bila zaprećena kazna od deset do 40 godina.

Sagovornici Danasa su u vreme podnošenja inicijative za podizanje spomenika ocenili da je obeležje sa takvom porukom poželjno, ali da njemu treba da prethodi ozbiljna borba protiv nasilja, koje ovde nema.

“Prigodnije bi bilo podizanje ‘spomenika palim institucijama’“, kazali su oni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari