Da li u niškom porodilištu, starom pola veka, caruju nehigijena i bahatost ili bi mu se porodilje rado vratile? 1Foto UKC Niš

Ministarka zdravlja dr Danica Grujičić najavila je izgradnju novog porodilišta u Nišu nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao da je postojeće „užasno“, a ona konstatovala da je u „jadnom stanju“.

Neke porodilje se na društvenim mrežama slažu sa takvim ocenama, tvrdeći da se između ostalog ispod njihovih kreveta stavlja otrov za pacove, i da ima akušerskog nasilja, dok druge kažu da je njihovo lično iskustvo veoma dobro uprkos lošim uslovima u porodilištu.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo (GAK) dr Dejan Mitić kaže za Danas da su uslovi primereni Klinici koja je stara više od pola veka, ali da je „manjina“ koja iznosi ozbiljne kritike „glasnija od većine“.

Aktuelne vlasti najavljuju izgradnju ili renoviranje niške GAK duže od tri godine, ističući različite rokove, koji do sada nisu poštovani.

Predsednik Srbije: Stanje  u niškom Porodilištu je „užasno“

Ministarka Grujičić je sredinom ovog meseca u Nišu najavila izgradnju nove zgrade Klinike za ginekologiju i akušerstvo, neposredno uz Urgentni centar, između nove zgrade Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) i železničke pruge, gde se trenutno nalazi parking.

Nije saopštila rok izgradnje, niti vrednost investicije, već da će novu GAK finansirati „Ministarstvo zdravlja ili Ministarstvo za javna ulaganja“.

Ipak, sigurna je da je nova GAK u Nišu neophodna, jer postojeća, u kojoj se nalazi Porodilište, iako bi bila rekonstruisana, „apsolutno ne bi mogla da zadovolji standarde 21. veka“, tim pre što se standardi u medicini jako brzo menjaju.

Da li u niškom porodilištu, starom pola veka, caruju nehigijena i bahatost ili bi mu se porodilje rado vratile? 2
foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

„Nova zgrada će biti napravljena po najnovijim principima gde će naše mame koje se trenutno ne porađaju u najboljim uslovima, zaista u rekordnim uslovima, dobiti novi prostor u kojem ću im biti daleko bolje, kao i mojim kolegama i medicinskim sestrama koje rade u toj Klinici. Moramo brzo da radimo. Ne želim da unapred govorim kada će to biti gotovo, ali ćemo za kojih par meseci znati“, rekla je dr Grujičić novinarima u Nišu.

Ona je dodala da sada predstoji izrada „definitivnog projekta“.

„Postoji više varijanti na koji način možemo da gradimo kliniku- neki su brzi, neki sporiji, ali idemo na najkvalitetnije i najbrže što može” , kazala je ona.

Ona je podsetila da se u ovoj Klinici godišnje obavi oko 4.000 porođaja, a da se, pošto je reč o tercijarnoj zdravstvenoj ustanovi, tu obavljaju i ginekološke i onkološke operacije.

Predsednik Srbije Vučić je, međutim, krajem januara najavio da će niško Porodilište biti „rekonstruisano“, ocenjujući da je stanje u njemu „užasno“.

Da li u niškom porodilištu, starom pola veka, caruju nehigijena i bahatost ili bi mu se porodilje rado vratile? 3
Foto FoNet Zoran Mrđa

„Ili ćemo da gradimo potpuno novo Porodilište ili da rekonstrušemo staro. Sad ćemo mi da pošaljemo eksperta iz Beograda i da vidimo šta je bolje, a ne jeftinije za Niš i Nišlije, pošto je porodilište u lošem stanju, mada ni u Beogradu nije bolje“, kazao je.

Prema njegovim rečima, „renoviranje“ bi trebalo da bude završeno do 2027. godine.

„’Mišomor“ za pacove ispod bolesničkih kreveta“

Deo porodilja koje su imale lično iskustvo na ovoj Klinici ocenjuje da su uslovi kao u „ratnim bolesničkim sobama“, a da je odnos zdravstvenih radnika neprofesionalan i grub, te da ima akušerskog nasilja.

Na društvenim mrežama se može pročitati (ne)mali broj takvih svedočenja, od kojih je neke preneo portal Niška inicijativa, uz fotografije koje ih ilustruju, među kojima je i ona, na kojoj se vidi, kako je navedeno, „‘mišomor’ za pacove ispod bolesničkog kreveta“.

One između ostalog navode da se, kako kažu, iznad bolesničkih kreveta nalaze utičnice iz kojih vire žice ili da klima uređaji postoje samo u par soba gde se žene smrzavaju jer „treba da hlade i druge sobe“ do kojih, međutim, svežina ne dopire.

„Svetlo u toaletu nije radilo nedelju dana, nego žene stave mobilni u kesu i zakače kesu na vrata da im svetli“, piše jedna od njih.

Prema rečima drugih, slivnici su zapušeni, voda „curi na crevima“, na VC šoljama nema daski.

„Golubovi ulaze kroz prozore i šetaju po sobama i hodnicima, a zdravstveni radnici ne reaguju, mi ih jurimo“, navodi jedna od njih.

Druga dodaje da „nema čaršava i jastučnica, pa su ih žene donosile od kuće“.

Neke od njih kažu da je postojeća posteljina prljava ili pocepana, da spavaćice liče na rite, a da zaposleni neće da zamene krvave gaze.

Prema njihovim rečima, toaleti i tuš kabine su prljavi, a bojleri prazni, pa su se „kupale sa hladnom vodom“.

„Guske pune urina se odlažu u VC-ima ispod lavaboa“, tvrde.

Čistacice, dodaju,“obrišu samo hodnik i oko kreveta, a ispod kreveta svašta“.

„Čistačica čisti pred spavanje svaki drugi dan, nasipa hlor pa se gušimo, vikendom ne čisti, kaže ’neće za minimalac‘“, navodi porodilja.

„Osoblje je nula“, „u delu za carski rez jedna sestra radi na 30 žena“, „predugo se čeka na carski rez“, „čekaju da žena padne u nesvest da bi je porodili“, „ubrzavaju porođaj naglo pa žene ostaju bez kiseonika“, kažu neke od njih.

„Nisu nam pokazali ni kako se doji“, dodaju druge.

„Nema lekova protiv bolova“, „ne daju nam da idemo do toaleta već nam daju gusku“, „posle carskog reza nam tek treći dan daju hranu“, koja je „bezukusna, sa hlebom od juče, kažu.

Neke od njih tvrde da su gladovale i bile su žedne za sve vreme porođaja, iako je on trajao duže od 12 časova.

„Bahatost i bezobrazluk na svakom koraku. Kao da smo dosle da se porađamo iz inata. Krive smo sto smo trudne. To je taj narativ koji se forsira decenijama. Znamo sta si radila, kako te nije sramota, sad ima da trpiš“, objašnjava jedna od žena.

A kada bi zdravstvenim radnicima iznele primedbe na tretman „dobile su niz uvreda“, dodaje druga.

„Rekla mi je da sam bezobraznica, da mi nije ovo hotel, pitala je da li znam gde sam došla. Nakon par minuta mi je otela telefon iz ruke dok sam pričala sa suprugom. On je to čuo i pozvao policiju, kojoj je prijavio krađu telefona, ali su oni tražili da dođe lično. Nakon carskog reza saznala sam da je dete bilo bez plodove vode i da je odmah dobilo antibiotku terapiju“, svedoči porodilja kojoj je, kako je kazala, urađen carski rez „ali tek nakon duže od dva dana kontrakcija i napora, te njenih pretnji da će ih sve tužiti i pozvati medije“.

Druga kaže da joj je „dugo trebalo da prestane da misli i sanja o lošem tretmanu na porođaju“, a da je „od tužbe odustala jer nema dokaza i postoji samo njena reč protiv njihove“.

„Svi kažu zaboraviće se sve. Ja nisam zaboravila ni posle dve godine. O drugom detetu ni ne razmišljam jer mislim da ne bih preživela još jedno ovakvo iskustvo. Možda jedino negde van Srbije“, rekla je ona.

„Toliko imam divna iskustva, iako imam petoro dece, volela bih još“

Na profilima nekih zdravstvenih radnika niške GAK na društvenim mrežama mogu se, međutim, pročitati i potpuno oprečna iskustva, uz pohvale pojedinim medicinskim sestrama, babicama ili lekarima, koje nazivaju i „anđelima“.

„Toliko imam divna iskustva, iako imam petoro dece, volela bih još. Ali to nisam nikome rekla“, navodi jedna od žena.

Prema rečima druge, odeljenje na kojem se leži nakon porođaja promenelo se na bolje u odnosu na 2019. godinu, kada se takođe porađala, hrana je „mnogo ukusnija“, a „sestre ljubaznije“.

Da li u niškom porodilištu, starom pola veka, caruju nehigijena i bahatost ili bi mu se porodilje rado vratile? 12
Dejan Mitić: Fonet/Niške vesti.rs/ printsreen

„Naša soba je bila provetrena uvek, kreveti zategnuti, sve je bilo po PS-u“, kaže treća.

„Porođaj za poželeti, muzika u pozadini, smeh sa babicama i doktorom“, dodaje sledeća.

„Hvala za bezbolan porođaj. Dobila sam čak i kafu“, kaže još jedna od porodilja.

„Babica kojoj ne znam ime me je držaka za ruku, doktorka mi je davala instrukcije za disanje, i čistačica je bila divna…“, glasi još jedno svedočenje.

Prema njihovim rečima, pojedini zdravstveni radnici su im „dali podršku i ohrabrenje kao da su im najrođeniji“, „mnogo im pomogli oko dojenja“, a „niko od njih im nije tražio bilo šta“.

„Generalno, u svakom žitu ima kukolja, neke osobe su mi se zgadile od užasa“, dodaje jedna od njih.

Više njih je odgovornost za (ne)higijenu u Porodilištu pripisalo i porodiljama, koje se tamo ne ponašaju kao kod svoje kuće.

„Problem smo mi žene“, „čistoća je isključivo do žena“, „o higijeni toaleta i mi žene treba da vodimo računa“, ocenjuju one.

Ipak, i one navode da je u Porodilištu „sve staro i pohabano“.

„O uslovima nećemo. Svi znamo u kakvim uslovima ti ljudi rade“, zaključuje jedna od njih.

UKC: Nemamo saznanja o bilo kakvom akušerskom nasilju

U niškom UKC kažu za Danas da je zgrada Klinike za ginekologiju i akušerstvo izgrađena još 1970. godine, te da „vrlo brzo“ očekuju izgradnju nove, koja će „ispunjavati najmodernije standarde kada je reč o zdravstvenoj infastrukturi i imati najmodernije uslove za lečenje i zbrinjavanje pacijenata“.

Na pitanje koliko su tačne tvrdnje koje se mogu čuti među porodiljama da je higijena veoma loša, te da se čak ispod kreveta stavlja otrov za pacove, a da je deo osoblja u Porodilištu neprofesionalan i grub, odgovaraju da je uprava UKC, zajedno sa svim nadležnima u ustanovi, „uvek je spremna da čuje sve primedbe, sugestije ili pohvale od strane pacijenata ili njihove rodbine“.

„Spremni smo takođe da preduzmemo neophodne korake ukoliko je to potrebno, a u skladu sa zakonskim mogućnostima i našim normativnim aktima“, kažu oni.

U UKC naglašavaju da „ne poseduju bilo kakva saznanja“ da je bilo prijava akušerskog nasilja policiji, upravi UKC ili zaštitniku pacijenata.

„U suprotnom bi svakako, istog momenta, bili pokrenuti svi zakonom predviđeni mehanizmi, kako bi maksimalno bila zaštićena prava svih naših pacijenata“, tvrde u ovoj ustanovi.

Novi Klinicki centar u Nisu
UKC Niš: Foto Beta/Saša Đorđević

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo dr Mitić dodaje da uslovi boravka porodilja i drugih pacijentkinja ne mogu da budu isti kao da je zgrada nova, jer „staro ne moze da bude lepo i koliko god da je ćisto ne odaje takav utisak“.

„Prve reakcije ministarke Grijucic i direktorke Fonda za socijalno i zdravstveno osiguranje bile su- baš je ovde čisto! Ipak je dosta toga u oku posmatrača“, kaže on za naš medij.

Komentarišući oštre primedbe dela porodilja na uslove i tretman u ovoj klinici, dr Mitić kratko kaže da su „društvene mreže donele mogućnost da manjina bude glasnija, a da mediji možda zbog toga ne vide širu sliku“.

On pritom negira da se ispod bolesničkih kreveta stavlja otrov za pacove, kao „apsolutno netalnu informaciju“.

Dr Dragan Milić: Lokacija nove GAK „bizarna“ i „nepraktična“

Direktor niške Klinike za kardiohirurgiju dr Dragan Milić kaže da je najava da se novo Porodilište u Nišu izgradi na mestu sadašnjeg parkinga pored Urgentnog centra i “bizarna” i “nepraktična”.

Dečije klinike će u tom slučaju biti udaljene od Porodilišta više od 500 metara i doći će do saobraćajnog kolapsa, objašnjava.

Neophodno je, kaže, predvideti i najmanje dve višespratne javne garaže, kako bi se saobraćaj normalno odvijao.

„Ne smeju se dozvoliti propusti kao što su bili tokom projektovanja novog UKC, kada je, recimo, zaboravljeno da se projektuje poliklinika za preglede, kuhinja i vešeraj“, dodaje.

Prema njegovo oceni, predlog bi morao da obuhvati i izgradnju Instituta za majku i dete, koji Niš nema.

Dr Milić predlaže da lokacija za novo Porodilište bude odmah uz postojeću zgradu GAK, u kojoj bi trebalo ostaviti Ginekologiju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari