Zaštitnik građana kontroliše zakonitost rada leskovačke bolnice i Ministarstva zdravlja zbog smrti porodilje u niškom Kliničkom centru 1Zoran Pašalić Foto: Fonet/Aleksandar Barda

Zaštitnik građana pokrenuo je danas samoinicijativno postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada leskovačke Opšte bolnice i Ministarstva zdravlja povodom informacija da je u niškom Univerzitetskom kliničkom centru preminula pacijentkinja iz Vlasotinca koja se prethodno porodila u Leskovcu.

Opšta bolnica u Leskovcu je povodom ovog slučaja sprovela unutrašnju kontrolu rada, a Ministarstvo zdravlja poslalo zdravstvenu inspekciju u tri zdravstvene ustanove.

„Od leskovačke Opšte bolnice Zaštitnik građana traži da mu najkasnije u roku od 15 dana dostavi informacije o merama koje su u međuvremenu sprovedene, kao i o rezultatima unutrašnje provere kvaliteta rada u konkretnom slučaju“, navodi se u saopštenju ove institucije.

Zaštitnik građana zahteva da mu Ministarstvo zdravlja, u istom roku, dostavi podatke o rezultatima nadzora koje je zdravstvena inspekcija izvršila u ovoj leskovačkoj bolnici i niškom UKC, kao i u Domu zdravlja Vlasotince u kojem je vođena trudnoća pacijentkinje.

„Zaštitnik građana od nadležnog ministarstva traži i da mu dostavi rezultate vanredne spoljne provere kvaliteta stručnog rada u tim zdravstvenim ustanovama“, dodaje se u saopštenju.

Porodilja (31) preminula je u niškom UKC juče ujutru gde je, nakon carskog reza i zbog sumnje na krvarenje u trbuhu, transportovana iz Opšte bolnice Leskovac.

Iz UKC su kazali da je porodilja primljena 28. februara u izuzetno teškom opštem stanju, a nakon kliničkog i ultrazvučnog pregleda prebačena u jedinicu intenzivne nege Klinike za ginekologiju i akušerstvo, gde je preminula.

Članovi porodice preminule porodilje kazali su medijima da sumnjaju da su komplikacije usled kojih je preminula nastale zbog nemara i nebrige, jer „nije imala zdravstvenih tegoba“.

Oni su kazali da ništa nije moglo da ukaže na zdravstvene probleme kada je počeo porođaj 26. februara, a ona primljena u leskovačku bolnicu.

Poručili su da će za njenu preranu smrt „neko morati da odgovara“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari