Niško tužilaštvo sumnja da su u ubistvu porodice Đokić direktno učestvovali i sinovi prvookrivljenog? 1Više javno tužilaštvo: Foto Viši sud Niš

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Nišu produžio je pritvor do 30 dana braći A.M. i K.M, dvojici od petorice okrivljenih za učešće u brutalnom ubistvu Gorana (57), Gordane (56) i Lidije Đokić (25), iz Aleksinca, koje se dogodilo u noći između 26. i 27. septembra u ataru aleksinačkog sela Moravac, potvrđeno je danas za naš list.

Viši sud je 19. novembra produžio pritvor i prvookrivljenom Goranu Dž, inače bliskom rođaku i komšiji ubijenih Đokića, kao i njegovim sinovima M. Dž. i S.Dž.

Braći A.M. i K.M, iz Moravca, kao i braći M.Dž. i S. Dž. pritvor je određen nakon što ih je Goran Dž. označio kao učesnike u izvršenju ovog teškog ubistva, mada je naknadno promenio iskaz vezan za njegove sinove, navodeći da oni nemaju veze sa ubistvom.

Advokat Filip Domazet, branilac braće M.Dž. i S.Dž, kazao je da je razlog za produženje pritvora braći M.Dž. i S.Dž. uznemirenje javnosti vezano za ovo teško ubistvo.

– Ono što posebno iznenađuje je, međutim, poslednja naredba Višeg javnog tužilaštva o proširenju istrage, u kojoj se navodi da su M.Dž. i S.Dž. “pomogli ocu Goranu Dž. u izvršenju ovog krivičnog dela”, dakle učestvovali u direktnom izvršenju, a ne eventualno pomagali u pripremi ili nakon izvršenja. Pritom se, koliko sam uspeo da vidim u naredbi, ne navode bilo kakvi dokazi ili činjenice u vezi sa navodom da su “pomogli” u izvršenju- rekao je Domazet za naš list.

Branilac braće A.M. i K.M, advokat Mladen Magdalenić rekao je da još uvek nije dobio rešenje o produženju pritvora njegovim branjenicima, ali da pretpostavlja da je takva odluka doneta, takođe, zbog uznemirenja javnosti.

On ne isključuje u potpunosti ni mogućnost da je razlog za produženje pritvora mogući uticaj na svedoke, pošto se ne mogu odbaciti izgledi za još neka svedočenja.

– Ključne stvari u daljoj istrazi je čitav niz veštačenja. Predviđena su balistička, DNK, kao i veštačenja mobilnih telefona. Moguće je i psihijatrijsko veštačenje, pogotovu prvookrivljenog Gorana Dž.-  rekao je Magdalenić za Danas.

On je dodao da se čekaju i snimci nadzornih kamera sa naplatnih rampi na deonici auto puta Niš- Aleksinac, kao i analiza snimaka sigurnosnih kamera sa porodične kuće braće A.M. i K.M, na kojima se vidi dvorište, kao i put ispred kuće, a koji su oni na samom početku istrage predate policiji.

Domazet i Magdalenić su najavili da će uložiti žalbe na odluke sudije za prethodni postupak o produžetku pritvora, za šta imaju zakonski rok od tri dana od dobijanja odluke.

Deset kolega S.Dž. i M. Dž. prethodno su potvrdili pred tužilaštvom da su S.Dž. i M. Dž. u noći ubistva bili na radnim mestima, jedan u bazi u kopnenoj zoni bezbednosti, a drugi u vatrogasnoj jedinici.

Majka, supruga i devojka braće K.M. i A.M. svedočile su da ni oni kritične noći nisu bili na mestu ubistva, pozivajući se na snimke nadzornih kamera na kući, gde je bio jedan od njih, ili snimke kamera na putu Niš- Aleksinac, na kojem se nalazio drugi.

Prema izvorima bliskim istrazi, okrivljeni Goran Dž. je negirao da je učestvovao u otmici, ubistvu i spaljivanju Đokića, optužujući braću K.M. i A.M. da su isplanirali ubistvo, da je jedan od njih ubio Đokiće dok mu je drugi pomagao, a da su njega pretnjama naterali da žrtve tipuje i zaustavi njihov automobil, za šta su mu dali 10.000 evra.

Goran Dž. se prilikom davanja iskaza ponašao neartikulisano, odnosno i plakao i smejao se, bio samohvalisav ili poručivao da mu dođe da se ubije, kazali su izvori.

Na takozvanom prepoznavanju, u niškoj Policijskoj stanici Palilula, gde je doveden iz pritvora, Goran Dž. navodno nije poznao jednog od braće K. M. i A. M, kao ni njihovog prijatelja D.P, za koga je prethodno tvrdio da je upravljao vozilom korišćenim za zločin.

Braću je trebalo da prepozna među pet osoba muškog pola koje su se nalazile iza stakla, a D.P. na fotografijama, pošto se on nalazi u inostranstvu.

Za sada su, po nezvaničnim izvorima, prikupljeni dokazi koji samo Gorana Dž. dovode u neposrednu vezu sa ubistvom, a među kojima su pištolj kojim su Đokići ubijeni i koji je bio sakriven u kući njegove supruge, tragovi njegove DNK na ukradenom novcu i vreći, kao i snimci kamera koji njegovo kretanje dovode u vezu sa mestom zločina.

Jedan od svedoka, metalostrugar, kazao je da je Goran Dž. od njega tražio da mu napravi prigušivač za pištolj, što je on i učinio, misleći da mu radi deo za poljoprivrednu mašinu.

Svedok, kome je okrivljeni odmah posle ubistva Đokića vratio dug od 8.000 evra, tek bi trebalo da bude saslušan, pošto se nalazi u inostranstvu.

Izvori bliski istrazi kazali su, takođe, da je motiv za trostruko ubistvo najverovatnije koristoljublje.

U voćnjaku sina Gorana Dž. pronađeno je 43.000 evra koji su navodno ukradeni iz vozila Gorana Đokića, koji je u njemu “imao ugrađene sefove”.

Goran Dž. je navodno znao za sefove jer je povremeno prao to vozilo.

Đokići su, inače, bili vlasnici menjačnice u Aleksincu.

Tela Gorana i Gordane Đokić, kao i njihove ćerke Lidije, pronađena su 2. oktobra u ataru Moravca, nakon što su spaljena i zakopana, a njihov, takođe spaljeni “folksvagen pasat“ pronađen je desetak kilometara dalje, u selu Tešica.

Iz niškog Zavoda za sudsku medicinu je saopšteno da su svi ubijeni iz vatrenog oružja, a potom spaljeni.

Posetila okrivljenog supruga u zatvoru, pa svedočila

Advokat Mladen Magdalenić je prošle sedmice uložio primedbu na zapisnik povodom svedočenja Suzane Dž, supruge prvookrivljenog Gorana Dž, tražeći da se unese podatak da je ona tri puta bila u poseti svom suprugu u pritvoru, što znači da je njen iskaz mogao biti dogovoren.

– To je u procesnom smislu jedino što možemo da uradimo u takvoj situaciji, a sud će prilikom donošenja odluke ceniti i takvu okolnost- kazao je Magdalenić.

Suzana Dž. je između ostalog kazala da “nije znala da njen suprug ima pištolj”, da kritične noći “nije primetila nikakve razlike u njegovom ponašanju”, a da joj je suprug tada “rekao da ide u ribolov”.

On je rekla i da treba da odgovara ukoliko je kriv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari