Građani novosadskog Novog naselja: "Nismo protiv nove škole, ali jesmo protiv rušenja stare" 1foto: Facebook.com / Osnovna škola Miloš Crnjanski

„Važno nam je da se razume da nismo protiv izgradnje nove škole. Naročito nismo protiv izgradnje nove škole sa bazenom. Mi smo protiv rušenja postojeće škole jer to nije ekonomski opravdano, i zato što smatramo da postoje bolje lokacije za izgradnju nove, što bi omogućilo jednak pristup svoj deci na Novom naselju“, rekla je za Danas Marija Prijić iz inicijative Za zeleno Novo naselje, komentarišući planove za rušenje postojeće i izgradnju nove zgrade Osnovne škole „Miloš Crnjanski“ u Novom Sadu.

„Smatramo da bi izgradnja nove škole sa bazenom, po novom projektu, možda onemogućilo da se ispuni obećanje na koje čekamo već više od 15 godina, da se u neposrednoj blizini izgradi sportski centar sa bazenom“, govori Prijićeva za Danas.

U tom delu grada, prema pisanju Ekološkog fronta Novi Sad, postoje dve rezervisane parcele za osnovne škole. Jedna se nalazi u ulici Momčila Tapavice, planiranog kapaciteta 800 đaka, u zapadnom delu Novog naselja, dok se planirana parcela nalazi se u ulici Stojana Novakovića, u istočnom delu Novog naselja, na kojoj je predviđena izgradnja škole sa kapacitetom od 900 učenika.

„Ukoliko postoje dve parcele koje su rezervisane, zašto se insistira na rušenju postojećeg objekta na Satelitu koji je star svega 60 godina, i koji bi mogao da se rekonstruiše. Zanimljivo je da su u bloku u ulici Stojana Novakovića, gde je planirana osnovna škola, postoji parcela za srednju školu, ali trenutno se tamo nalazi sportski teren, kao i autoperionica koje je u suvlasništvu brata pokrajinskog premijera Igora Mirovića“, navodi se u objavi Ekološkog fronta na društvenoj mreži Facebook.

Stanovnici Novog naselja protive se projektu, kako kaže, zato što je rasipnički, te da je rušenje zgrade stare 60 godine luksuz, i umesto toga predlažu temeljnu rekonstrukciju. Sporno je i to što bi u procesu izgradnje bilo posečeno postojeće drveće čime bi bilo uništeno i stanište pojedinih zaštićenih vrsta ptica.

Postoji i strah da bi lokacije koje su planovima predviđene za izgradnju škola završile u rukama privatnih investitora, koji bi na tim prostorima izgradili stambene komplekse, a budući da u tom delu grada živi 60 hiljada ljudi, upitno je i da li će na takav način svoj deci obrazovne ustanove biti jednako dostupne.

Ekološki front: Sporna projektantska kuća

Iz novosadskog Ekološkog fronta napominju da je odabrana projektantska kuća PRO-ING, kao reference u projektovanju javnih objekata u Novom Sadu navodi zgradu Radio televizije Vojvodine, Poliklinike, Klinike za ginekologiju i akušerstvo, kao i još nekoliko objekata koji su finansirani iz pokrajinskog budžeta.

Oni napominju da je novac za izradu projektne dokumentacije nove zgrade Osnovne škole „Miloš Crnjanski“ takođe obezbeđen i budžetske rezerve AP Vojvodine.

„Bilo bi dobro da se javnosti prikaže broj dece i analize na osnovu kojih je odlučeno da se radi baš ovako, jer sama izgradnja novih škola bi rasteretila postojeće“, napominju iz te organizacije.

Građani novosadskog Novog naselja: "Nismo protiv nove škole, ali jesmo protiv rušenja stare" 2
Preloženo rešenje, foto: 021.rs

Manja škola – zdravije okruženje

Kao jedan od argumenata navode da je izgradnja manjih škola bolje rešenje, s obzirom da su takve sredine pogodnije za socijalizaciju dece, ali je moguća i bolja kontrola u takvim okruženjima.

Aktuelan projekat predviđa širenje kapaciteta sa 950 na 1440 učenika.

„Iz prakse u vrtićima znamo da su manji vrtići mnogo humaniji i više odgovaraju potrebama dece. U manjim objektima deca mogu da ostvare bolju interakciju sa svojim vršnjacima, vaspitačima i osobljem. To je humanija sredina za stasavanje, i verujemo da bi i u školama bio takav slučaj“ dodala je Prijićeva.

On je istakla da je prednost manjih škola i bolja kontrola, koja je potrebna u savremenim uslovima, zbog susreta dece sa narkoticima ili vršnjačkim nasiljem, ali da ne treba zanemariti ni fizičko vaspitanje, zbog sve većeg broja dece sa različitim zdravstvenim problemima, među kojima je i gojaznost.

Prijićeva je dodala da bi tokom izgradnje novog objekta učenici bili sprečeni da koriste okolne sportske terene, a to mnogima predstavlja jedinu mogućnost za bavljenje sportom s obzirom na organizacionu i finansijsku nepristupačnost privatnih sportskih škola.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari