Počelo elektronsko zakazivanje testiranja i upisa dece u prvi razred osnovne škole 1Foto: EPA-EFE/ JULIEN WARNAND

U Srbiji će od danas roditelji ili drugi zakonski zastupnici moći elektronskim putem da zakažu termin za testiranje i upis dece u prvi razred osnovne škole, putem usluge eZakazivanje na portalu eUprava, od 1. aprila do 31. maja, saopštilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Osim prijave preko Portala eUprava termini mogu da se zakažu i u direktnom kontaktu sa školom, putem telefona ili imejla.

„Zahvaljujući elektronskoj upravi dobili smo efikasniju javnu upravu i sprečili da građani budu kuriri koji nose svoja dokumenta od šaltera do šaltera. Na portalu eUprava, na kojem imamo registrovano više od dva miliona i 142 hiljade eGrađana, nalaze se stotine različitih usluga, a elektronski upisi dece u vrtiće, osnovne i srednje škole su postali jedni od najčešće korišćenih“, rekao je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

On je istakao da roditelji ne treba da pribavljaju papirne dokumente, izvode, prijave i uverenja, jer je elektronskom razmenom podataka to uvedeno kao standard u rad javne uprave.

Podsetio je da je zahvaljujući eUpravi u prethodnih sedam godina razmenjeno 203 miliona različitih dokumenata po službenoj dužnosti, čime je građanima ušteđeno isto toliko odlazaka na šalter i listova papira koji se nisu štampali.

Naveo je da je projektom Povezanih škola brzim, pouzdanim i bezbednim internetom, umreženo svih 3.800 školskih objekata osnovnih i srednjih škola u Srbiji, sa 35.000 nastavnih prostorija u kojima se školuje više od 730.000 đaka i radi preko 100.000 nastavnika i profesora.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, pomoćnica direktora Кancelarije za IT i eUpravu Biljana Marić i ministar Jovanović posetili su beogradsku Osnovnu školu „Milena Pavlović Barili“, koja ima optičku internet vezu i u njoj je izgrađena lokalna računarska mreža.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je toj školi doniralo IT opremu.

„Drago mi je što i ove godine olakšavamo roditeljima upis dece u prvi razred. Termine za upis koji počinje 1. aprila, mogu već danas da zakažu elektronski i da izaberu datum i vreme koje im najviše odgovara“, rekla je Đukić Dejanović.

Navela je da se u narednoj školskoj godini očekuju 65.000 prvaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari