Malo ko je davao šanse za pobedu ženskoj košarkaškoj reprezentaciji Srbije protiv Belorusije na startu druge faze Evropskog prvenstva u Francuskoj, ali su izabranice Marine Maljković nadvisile sebe i sasvim zasluženo slavile sa 54:48 (14:9, 10:10, 19:13, 11:16).

U prvom kolu novoformirane F grupe savladale su prvoplasirani tim iz prve runde takmičenja i tako sebi otvorile put ka plasmanu u četvrtfinale. Doduše, taj put nije posut cvećem, već će na njemu morati da „preskoče“ Hrvatsku i (li) Češku, ali trijumf nad favoritom potvrđuje da ovaj tim ima kvalitet.

– Bila je ovo veoma teška utakmica u koju je trebalo uložiti mnogo energije. Uspele smo, ovo je velika pobeda i ogroman uspeh srpske ženske košarke. Suvišno je govoriti o kvalitetu selekcije Belorusije, ili o snazi Hrvatske i Češke, protivnicima sa kojima tek slede velike bitke. Međutim, intuicija mi govori da Srbija još nije rekla poslednju reč na ovom Evropskom prvenstvu – istakla je Maljkovićeva.

Srbiju su do ukupno druge pobede na šampionatu vodile sestre Milica i Ana Dabović sa po 13 poena, dok je Tamara Radočaj dodala 11. Iskusna Jelena Milovanović se zasutavila na samo dva poena, ali je bila odlična pod košem. Srpkinje su tokom većeg dela meča kontrolisale rezultat, a odlučujuću seriju od 9:0 formirale su krajem treće četvrtine. Iako su u prvih devet minuta poslednjeg dela igre postigle samo osam poena, Beloruskinje nisu imale snage ni energije za preokret. Naredni meč Srbije će igrati sutra od 14.00 protiv Hrvatske i eventualnom pobedom znatno bi se približile ostvarenju cilja. U poslednjem kolu, u nedelju od 14.00, sastaće se sa selekcijom Češke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari