“Ništa nisam čula, samo komšije koje viču i pokazuju na krov. Njega tamo nije bilo”: Ispovest Zaječarke u čiju je kuću udario grom 1Foto: M.S. / Danas

Svi znaju da kada zagrmi nije bezbedno ostati na otvorenom ili ispod drveta. Da nije bezbedno ni u zatvorenom dokazao je primer Zaječarke Slavke Nešić, koja je preživela udar groma u –  sopstvenoj kući.

Kako Slavka priča za Danas, grom je pre više od pola veka udario u njenu kuću. Svi ukućani su, na sreću, kako kaže, preživeli.

Ona nije čula nikakav zvuk, niti je osetila udar groma, već samo „neku struju i trenje“.

“Sada imam 78 godina, a kada se to dogodilo imala sam 24. Muž je spavao u jednoj sobi, a dever u drugoj. Dok sam radila u kuhinji čula sam grmljavinu i izašla da vidim šta je to. Ugledala sam mali oblak koji se brzo kretao”, objašnjava Slavka Nešić.

Kako opisuje, kuća tada nije imala struju jer u to vreme još nije bio adaptiran donji sprat.

“Ništa nisam čula, samo komšije koje viču i pokazuju na krov. Njega tamo nije bilo”: Ispovest Zaječarke u čiju je kuću udario grom 2
Foto: M.S. / Danas

“Tada sam probudila supruga i kazala mu da ode do podruma da pazi da voda ne uđe, pošto smo imali problema sa poplavama. On je pogledao kroz prozor i video sunce i obratio se meni rečima da imam temperaturu”, slikovito opisuje naša sagovornica detalje.

Ona ističe da je nakon poziva njen suprug otišao do podruma, dok je ona izašla da skupi veš.

“Tada sam se setila da prozori u kući nisu zatvoreni i krenula sam u kuću. Kada sam otvorila vrata gde je spavao dever ugledala sam njega kako se valja u nekoj prašini, a u sobi se ništa nije videlo. Kasnije smo izbrojali 39 rupa ispod plafona, koje su nastale od udara groma”, objašnjava Slavka.

Nakon toga, pošto je videla da je dever živ, a još uvek nije znala šta se dešava, ona je utrčalu u sobu gde su bila njena deca.

“Jedno dete me je zbunjeno gledalo, a drugo je stajalo pored kreveta. Pored starijeg deteta video se trag da je nešto udarilo u patos, dok je mlađa ćerka pala sa kreveta. Duže vreme nakon udara groma ona se rukom dodirivala po glavi i govorila: “Puc, puc””, kaže ona za Danas.

Nakon toga Slavka je izašla u dvorište i ugledala komšije koji su nosili korita, drva i trčali po dvorištu, ali ona još nije znala šta se dogodilo.

“Kada sam izašla svi su me pitali da li smo dobro, a ja sam se pitala zašto me to pitaju. Jedan od suseda je tada kazao da pogledam krov. Tamo ga više nije bilo. Tada sam videla da kiša pada u sobu”, ističe naša sagovornica.

“Ništa nisam čula, samo komšije koje viču i pokazuju na krov. Njega tamo nije bilo”: Ispovest Zaječarke u čiju je kuću udario grom 3
Foto: M.S. / Danas

U sobi, gde je obično odmarao njen suprug, u plafonu je bila rupa, pošto je to bilo jedno od mesta gde je grom udario, a sagovornica Danasa pokušala je da nam objasni šta je osetila prilikom udara groma.

“Kada sam otvorila vrata od kuće, osetila sam neko trenje, i kao da me je nešto dotaklo po ušima, a imala sam utisak da je kroz mene prošla struja”, objašnjava nam Slavka.

Ona ističe za Danas, da problemi sa sluhom su počeli nakon mesec dana, kada je počela da oseća neko pucketanje.

“Duže vremena osećala sam pucketanje u ušima i iz dana u dan počela sam sve slabije i slabije da čujem. Nakon toga sam otišla kod lekara. Osim što sam izgubila sluh drugih posledica nemam”, kaže Slavka Nešić.

Prema rečima naše sagovornice, zatim je operisala desno uvo, i od tada jedino čuje pomoću aparata, a kako je kazala, poslednjih meseci, da li je aparat ostareo ili šta se već dogodilo, ona i sa apartom loše čuje.

Ona je sada članica KUD “Nikola Pašić” iz Zaječara, i redovno učestvuje na manifestacijama širom zemlje, a ujedno i izrađuje narodnu nošnju, što je i njen hobi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari