Nacrt Zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica je u četvrtak, 22. oktobra, poslat Kancelariji za evropske integracije. Ukoliko budu ispunjeni uslovi pozitivnog odgovora Kancelarije, odnosno dobijanja izjave o usklađenosti propisa sa propisima Evropske unije, predstoji obaveza Ministarstva za rad da pribavi mišljenja resornih ministarstava, nakon čega će isti biti upućen Vladi radi utvrđivanja Predloga zakona i Narodnoj skupštini na usvajanje.

Ovo je odgovor koji smo juče dobili od Sektora za boračko-invalidsku zaštitu Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja na čijem je čelu Aleksandar Vulin. Ostaje nejasna izjava upravo ministra Vulina, koji je baš u četvrtak izjavio da je sporni Nacrt zakona poslat Evropskoj komisiji na mišljenje.

Inače, kako nam je rečeno u Ministarstvu, pripremljenim tekstom nacrta zakona nije propisano potpuno izjednačavanje u pravima civilnih invalida rata i vojnih invalida. Međutim, usvojen je deo zahteva civilnog sektora, te je u Nacrtu predviđeno da se civilnom žrtvom rata mogu smatrati i lica koja su nestala pod ratnim okolnostima. „Takođe im je priznato pravo na olakšice u ostvarivanju komunalnih usluga i pravo na rešavanje stambenih potreba na nivou lokalne samouprave“, piše u odgovoru Danasu.

Upitani da nam objasne šta znači „pod ratnim okolnostima“, iz Ministarstva daju sledeći odgovor: „Dosadašnji propisi, a i predloženi zakon, obezbeđuje zaštitu civilnim licima, koja su zadobila telesno oštećenje na teritoriji Republike Srbije. To se odnosi i na zaštitu članova porodica civilnog lica koje je poginulo ili nestalo pod ratnim okolnostima na teritoriji Republike Srbije“.

Dalje se navodi da se svojstvo civilnog invalida rata može ostvariti samo po osnovu rane, povrede ili ozlede zadobijene pod ratnim okolnostima, a ne i po osnovu bolesti. Na istovetan način, kažu iz Ministarstva, prava civilne žrtve rata regulisale su Hrvatska, Republika Srpska i ostale republike bivše SFRJ.

Podsetimo, stručna javnost i civilni sektor mesecima su žestoko kritikovali Vulinovo ministarstvo, najviše negodujući zbog toga što ne odražava stvarne potrebe i diverzitet žrtava koje žive u Srbiji.

Ono što se videlo kao sporno jeste to što su porodice nestalih, žrtve koje su silom prilika stradale na teritoriji drugih država, žrtve seksualnog zlostavljanja i torture koje pate od psihičkih oboljenja kao posledica preživljenog nasilja, samo neke od kategorija koje su potpuno isključene iz Nacrta zakona. Dakle, većina civilnih žrtava koje danas žive u Srbiji neće biti prepoznate kao žrtve, niti će dobiti bilo kakvu podršku države, a prema procenama Fonda za humanitarno pravo radi se o najmanje 15.000 osoba.

Preminuo veštak Dunjić

Hag – Svedok odbrane na suđenju Ratku Mladiću pred Tribunalom u Hagu veštak Dušan Dunjić, koji je u četvrtak trebalo da svedoči u sudnici, pronađen je mrtav u hotelu u kojem je odseo, saopštio je Haški tribunal. Pronašli su ga službenik hotela i predstavnik Međunarodnog suda. Odmah je obaveštena hitna služba, koja je potvrdila smrt Dunjića. Holandske vlasti sprovode istragu o njegovoj smrti. Dušan Dunjić, stručnjak za sudsku medicinu iz Srbije, svedočio je u više predmeta pred Haškim tribunalom. Bio je veštak tužilaštva na suđenjima u predmetima Milan Milutinović i drugi, Vlastimir Đorđević i Ramuš Haradinaj i drugi. Na suđenjima u predmetima Radovan Karadžić, Stanislav Galić, Dragoljub Kunarac i drugi i Vujadin Popović i drugi, Dunjić je svedočio kao veštak odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari