Nisu popunjena sva mesta na državnim fakultetima u Nišu posle septembarskog upisnog roka 1Medicinski fakultet Niš: Foto V. Torović

Najviše slobodnih mesta posle drugog, septembarskog roka na Univerzitetu u Nišu ima na Prirodno-matematičkom, Tehnološkom i Mašinskom fakultetu.

Na 14 fakulteta Univerziteta u Nišu u septembarskom roku, koji je danas završen, ostalo je 630 budžetskih mesta i 682 na samofinansirajućim studijama.

Mladi iz jugoistočne Srbije najmanje interesovanja za upis, kao i prethodnih godina, iskazali su za Prirodno-matematički fakultet (PMF), koji ima nepopunjenih čak 195 slobodnih mesta.

„U prvom, junskom roku upisali smo samo 12 brucoša na matematici, a na fizici osmoro. Taj podatak već dovoljno govori koliko je naš fakultet nepopopularan kod mladih. U drugom roku prijavilo se desetak kandidata za prijemni, ali mislim da će biti primljeno samo troje, pošto ostali nisu pokazali dovoljno znanja“, kaže profesor na PMF-u, koji je želeo da ostane anoniman jer nema saglasnost dekana.

On smatra da država mora pod hitno da uredi oblast visokog obrazovanja pošto „ovaj put vodi u totalni ambis“.

„Na PMF-u  se u prethodnih nekoliko godina dešava nešto što je meni na početku bilo jako čudno. Većina kandidata više nije iz gimnazija, specijalizovanih odeljenja za matematiku i fiziku, već iz stručnih škola. Oni koji su veoma talentovani za ove dve nauke odlaze na studije u inostranstvo ili u Beograd. Iako nudimo po 40 mesta, uspemo da upišemo neki mali broj brucoša. Naši kandidati ne mogu da polože prijemni, iako smo znatno snizili kriterijum “, priča profesor.

Slična situacija je i na Mašinskom fakultetu koji je u septembru nudio 68 mesta na studijama koje finansira država.

Vuk Petrović je upisao Fakultet organizacionih nauka u Beogradu, ali je za svaki slučaj polagao prijemni na matematici u Nišu.

„Meni je prijemni na matematici bio laganica jer sam pohađao specijalizovano matematičko odeljenje. Međutim, čuo sam od nekih kandidata da je bio užasno težak. To je razlog zašto maturanti ne žele da studiraju teške fakultete, ustvari mnogi i ne mogu jer nemaju dovoljno predznanja“, kaže Vuk.

On dodaje da je većina njegovih drugara odlučila da ne studira u Nišu jer „sad mnogo koledža u inostranstvu nudi stipendije dobrim đacima“.

Neki od fakulteta koji nisu uspeli da upišu dozvoljeni broj brucoša odlučuju da raspišu i treći upisni rok.

Ćutanje dekana

Iako je danas završen septembarski rok, iz Rektorata, bez obzira na to što su obećali, nisu poslali tačan broj upisanih brucoša u drugom roku na niškim fakultetima, odnosno koliko je ostalo slobodnih mesta na fakultetima u Nišu.

Dekani fakulteta na kojima je ostalo najviše nepopunjenih mesta nisu želeli da odgovaraju na naše pozive.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari