Nivo reka opada, vanredna situacija na snazi u devet opština 1foto BETAPHOTO (AP Photo/Marjan Vučetić)

Nivo reka u poplavljenim područjima opada – Sava je na granici vanredne odbrane od poplava, Lim je u opadanju, a vanredna situacija je i dalje na snazi u devet opština, javila je jutros Radiotelevizija Srbije (RTS).

Najavljeno je da će Sava, Zapadna Morava, Ibar, Tamiš i Nera biti u porastu u naredna dva dana.

Vanredna situacija je na snazi u Leposaviću, Prijepolju, Sjenici, Novom Pazaru, Brusu, Tutinu, Kuršumliji, Prokuplju i delu opštine Kraljevo.

Hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Dejan Vladiković rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS da je na Savi kod Šapca vrh talasa i nalazi se na granici vanredne odbrane od poplava, a to je drugi stepen odbrane kada su stalna dežurstva.

“To znači da do vrha nasipa imamo nepun metar, ali po našim modelima to je i najviši vodostaj u ovoj epizodi i očekuje se da će vodostaj u narednim danima ići u sporije opadanje”, napomenuo je Vladiković.

On je upozorio da će u naredna 24 sata biti nove padavine u jugozapadnoj i južnoj Srbiji gde je u prošloj nedelji bilo izlivanja reka. Izdali smo upozorenje za Ibar, koji je jako visok, za izvorište Zapadne Morave, za Južnu Moravu od Aleksinca do Kruševca i na banatskim vodotokovima je vanredna odbrana od poplava, precizirao je Vladiković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari