"Njemu služi i u političke svrhe": Reakcije na Vučićevu izjavu da je uvoz oružja za Srbiju noćna mora 1Foto: Ministarstvo odbrane i vojske Srbije/ATAImages

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da ne može otvoreno da govori o naoružanju koje u Srbiju stiže iz inostranstva, dodajući da je to za državu „noćna mora“.

Vučić je novinarima prilikom obilaska fabrike „Borbeni složeni sistemi“ u Kuršumliji rekao da je Srbija okružena NATO zemljama, koje se „kad im padne na pamet, iživljavaju i nad civilnim vozilima i svemu drugom“.

– Morate da čekate godinu dana da dokažete da kamion koji ste kupili za prevoz bilo čega neće dobiti borbenu upotrebu. A ako bi nešto moglo da ima borbenu upotrebu, onda nema šanse da to izvučemo. Zamislite kada bih vam još i o tome govorio, onda taman da ništa ne dobijemo, kazao je on.

Kada je u pitanju izvoz naoružanja proizvedenog u Srbiji, naveo je da se kupci pronalaze „s lakoćom“, kao i da Srbija može da proda sve što proizvede.

Petar Bošković, vojni komentator i član stranke Srbija centar, navodi da je za uvoz naoružanja potrebno mnogo sertifikata.

– U tom slučaju vi ste poslednja zemlja kojoj se to isporučuje. Oružje koje on uvozi njemu služi i u političke svrhe, kad ide u posetu kod Makrona, onda se kupuju helikopteri i gazele, kad ide kod Kineza kupuje AirWay i PVO sisteme, isto tako i kod Rusa, kaže Bošković.

Ističe da je to izuzetno loše, te da je ad hoc naoružavanje u političke svrhe.

– Sve su to više trgovačke i političke varijante nego bilo šta drugo. Noćna mora je kad hoćete da kupite naoružanje, a nemate političkog uticaja da se na taj način dodvoravate, a kad ga on kupuje onda nije mora, objašnjava Bošković.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da je uvoz oružja neophodan, zato što mi složene borbene sisteme i napredne tehnologije ne možemo sami da imamo.

– S obzirom na to da je do sada intenzivno kupovano oružje u inostranstvu i da smo dosta od predsednika slušali da sa strašću priča o tome, ne znam gde je na to dramski obrt, da li je to opet priča o tome kako mu je teško da uživa, navodi Radić.

Nikola Lunić, izvršni direktor Saveta za strateške politike, objašnjava da u globalnoj geopolitičkoj histeriji i neodrživosti balansirane spoljne i neutralne bezbednosne politike Srbije se moglo očekivati da se suočavamo sa opstrukcijom uvoza oružja.

– Evropa je deklarativno ušla u predratno doba, a Srbija nije uspela da se nametne kao predvidljiv partner, niti da stekne pouzdane saveznike. Krajnje je vreme da se Srbija i u praksi spoljnopolitički i bezbednosno odredi prema evropskim principima i vrednostima, kao što je to uradila u svom Ustavu, kaže Lunić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari