Vučić: Uvoz naoružanja "noćna mora", za izvoz - kupce pronalazimo s lakoćom 1Foto: FoNet/Instagram/Miloš Vučević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da ne može otvoreno da govori o naoružanju koje u Srbiju stiže iz inostranstva, dodajući da je to za državu „noćna mora“.

Vučić je novinarima prilikom obilaska fabrike „Borbeni složeni sistemi“ u Krušumliji rekao da je Srbija okružena NATO zemljama, koje se „kad im padne na pamet, iživljavaju i nad civilnim vozilima i svemu drugom“.

„Morate da čekate godinu dana da dokažete da kamion koji ste kupili za prevoz bilo čega neće dobiti borbenu upotrebu. A ako bi nešto moglo da ima borbenu upotrebu, onda nema šanse da to izvučemo. Zamislite kada bih vam još i o tome govorio, onda taman da ništa ne dobijemo“, kazao je on.

Kada je u pitanju izvoz naoružanja proizvedenog u Srbiji, naveo je da se kupci pronalaze „s lakoćom“, kao i da Srbija može da proda sve što proizvede.

„Više nije pitanje cene, već da li možete da proizvedete. Ako još imate i pristojnu cenu, utoliko bolje“, dodao je predsednik Srbije.

Naveo je da Srbija mora da povede računa o sopstvenoj vojsci, jer je „vreme izazova u geopolitičkom smislu pred nama“.

„Hoćemo li umeti da se postavimo na najbolji mogući način i u tim ne lakim vremenima sačuvamo mir, ljude, zemlju i odvratimo svakog potencijalnog agresora, to je veliko i važno pitanje za nas“, rekao je Vučić.

Dodao je da država izdvaja dodatnih 6-7 miliona evra na godišnjem nivou kako bi postojala druga smena u Tehničko-opitnom centru, kako bi brže bilo uvedeno novo naoružanje za Vojsku Srbije, bilo da je proizvedeno u Srbiji ili kupljeno.

„Bez vojske nema države“

Bez vojske nema države i zato ćemo morati da ulažemo više u vojsku, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom obilaska fabrike „Borbeni složeni sistemi“ u Kuršumliji, u kojoj će se u budućnosti proizvoditi vozila „Miloš“ i „Lazar“.

Vučić je rekao da Srbija mora da povede računa o sebi i sopstvenoj vojsci, jer je ovo vreme izazova u geopolitičkom smislu.

Hoćemo li umeti da se postavimo na najbolji nacin i da sačuvamo mir i ljude i da odvratimo potencijalnog agresora, naveo je on.

Našu vojsku moramo da jačano, odbrambene kapacitete da snažimo i da postavimo u nekim fabrikama bolji korporativni menadžment, najavio je Vučić.

U savremenom svetu postoje tri problema – prvi je da sve evropske zemlje beleže pad prirodnog priraštaja, drugi da više niko neće da ide u vojsku u razvijenim zemljama i treće da moramo da se naviknemo da u svim oblastima života imamo više stranaca, naveo je Vučić.

Plata je u januaru je bila 819 evra, u martu očekujte 850 evra prosečnu platu. Nije lako ni za poslodavca da plaćaju sve obaveze, a da plate tom brzinom rastu, to su važne stvari, dodao je on.

Govoreći o namenskoj, Vučić je istakao da sve što se proizvede ima kupca.

Sve što možemo da proizvedemo, svi hoće sve, oruđa oružja, vozila, sve što ima direktnu ili posrednu upotrebu u vojsci. Više nije pitanje cene, već da li možete da proizvedete, naglasio je Vučić.

Obraćajući se radnicima fabrike, šef države im je zahvalio na trudu i radu i zamolio ih da rade još marljivije.

Ja sam insisitirao da vam povećaju plate, jer sam znao da imaju prostora i koliko su para dobili od države, rekao je Vučić, dodajući da firma ima budućnost i da će širiti kapacitete i poslove.

Ljubomorno čuvajte svoje radna mesta, jer radite važan posao za državu, dodao je on.

U pratnji Vučića bili su ministar odbrane Miloš Vučević, ministar policije Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari