Nobelova nagrada za mir dodeljena je juče pakistanskoj učenici Malali Jusafzaj i Kailašu Satiartiju iz Indije za „njihovu borbu protiv represije nad decom i mladima i za prava sve dece na obrazovanje“.


„Deca moraju da idu u školu i ne smeju da budu finansijski eksploatisana“, rekao je predsednik norveškog Nobelovog komiteta Torbjorn Jagland. Neophodno je za mirni razvoj sveta da prava dece i mladih budu poštovana, naveo je Komitet u obrazloženju odluke i dodao da u „oblastima zahvaćenim sukobima pre svega, kršenja prava dece vode nastavljanju nasilja iz generacije u generaciju“.

Pokazujući veliku hrabrost, Kailaš Satiarti (60), „čuvajući tradiciju Mahatme Gandija, predvodio je različite mirne proteste, u cilju skretanja pažnje na ozbiljnu eksploataciju dece radi finansijske dobiti“, naveo je Nobelov komitet. On je doprineo razvoju važnih međunarodnih konvencija o pravima dece, dodaje se u saopštenju.

Pakistanka Malala Jusafzaj (17), koju su talibani pre dve godine pokušali da ubiju, uprkos svojoj mladosti, već nekoliko godina se bori za prava devojčica na obrazovanje i ličnim „primerom je pokazala da deca i mladi takođe mogu da doprinesu poboljšanju situacije u kojoj žive“.

Premijer Pakistana Navaz Šarif izjavio je da je Malala Jusafzaj, dobitnica Nobela, ponos Pakistana. „Njeno dostignuće nema premca. Devojčice i dečaci iz celog sveta treba da se ugledaju na njenu borbu i njenu posvećenost“, navodi se u saopštenju pakistanskog premijera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari