"Noćni desant" na Novi Pazar - povod za šalu ili zabrinutost 1Foto: Vojska Srbije

Noćni skokovi pripadnika 63. padobranske brigade nad Novim Pazarom izazvali su različite reakcije građana na društvenim mrežama od kojih su pojedini zbijali šale, a drugi u toj vežbi elitne jedinice Vojske Srbije videli zastrašivanje Bošnjaka.

Ispod video snimaka i vesti o skokovima padobranaca nalaze se i komentari u kojima se navodi da je to, zbog zatvaranja za saobraćaj glavne ulice u Novom Pazaru, bio jedini način da dođu do ćevabdžinice ili da “nas opet zaprašuju”.

“Uh, dobro je, ja mislila prskaju komarce. Bitno samo da svi padobranci ostanu živi i zdravi, da se, ne dao bog, neko ne udavi u reci (kanalizaciji)”, aludirala je jedna Novopazarka na visoku stopu zagađenosti ovdašnjih reka.

Sa druge strane, u vežbanju noćnih skokova pripadnika 63. padobranske brigade nad gradom sa većinskim bošnjačkim stanovništvom pojedini korisnici su videli obrise zastrašivanja.

“Vojska je institucija koja sve unapred planira. Tako je i osamdesetih godina vežbana blokada Sarajeva”, napisao je jedan korisnik Fejsbuka.

U saopštenju za javnost nakon izvedene vežbe, kojoj je prisustvovao i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović, Vojska Srbije je navela da noćni skokovi predstavljaju “važan segment napredne obuke padobranaca za izvršavanje borbenih zadataka i primenu vertikalnog manevra u noćnim uslovima i na nepoznatom terenu, uz postizanje faktora iznenađenja”.

"Noćni desant" na Novi Pazar - povod za šalu ili zabrinutost 2
Foto (SDA Sandžaka): Enis Imamović

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović smatra da ne postoji nijedan pametan razlog da se u Sandžaku toliko forsiraju vojne vežbe i da misli da su motivi za to opasni i loši.

“Najpre su se u prirodnom rezervatu na Pešteri održale vežbe bojevom municijom, bezočno su uništavani prirodni potencijali i još gore zastrašivano i raseljavano lokalno stanovništvo, a sada imamo iznenadne upade i desante na naseljene gradove koji po svemu podsećaju na one za vreme agresije na Bosnu”, kazao je Imamović.

On veruje da bi država i Vojska trebalo da, umesto što u noćnim satima prepadaju ljude, nađu način da povećaju narušeno poverenje Bošnjaka.

“Za nas je takvo postupanje krajnje neprihvatljivo i drastično šteti osećaju sigurnosti, pripadnosti i poverenja u državu i njene oružane snage”, zaključio je.

Osnivač Inicijative slobodnih građana Aladin Paučinac rekao je da mu vežba padobranaca u Novom Pazaru ne smeta i da se one održavaju i u drugim krajevima Srbije.

“Ne bi trebalo da ima bilo šta sporno u ovoj vežbi, avioni lete i nad glavama građana Beograda. Verujem da je u pitanju obična vežba, ne treba se zamarati razmišljanjem da je u pitanju neko zastrašivanje i da se baš iza svega krije neko zlo”, izjavio je on.

O izvođenju vežbe u urbanim uslovima, kako je Danasu rečeno, Vojska Srbije nije obavestila Gradsku upravu Novog Pazara i Bošnjačko nacionalno vijeće.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.