Nova rasveta u zrenjaninskom muzeju već štedi struju 1Foto: grad zrenjanin

Zrenjaninski muzej zamenio je klasičnu rasvetu štedljivim led osvetljenjem uz podršku projekta „Zajednici zajedno“ koji organizuje Naftna kompanija Srbije.

Prema rečima direktora zrenjaninskog muzeja, Naftna kompanija Srbije podržala je projekat zamene rasvete energetski efikasnim LED osvetljenjem u prostoru stalne postavke, administrativnom delu i depoima muzeja.

„Zamena rasvete je od važnosti iz više razloga. Prvenstveno, prethodna rasveta bila je stara, a samim tim i neefikasna, pored velike količine energije koju je trošila. Nova rasveta omogućava da se eksponati mogu videti u novoj dimenziji, jer se ranije dešavalo da eksponat bude vidljiv samo u globalu, bez uvida u pojedine detalje“, kaže direktor zrenjaninskog muzeja Siniša Onjin.

Kako je naveo, muzej već ima efekte sa novom rasvetom i uštedu, što je vidljivo na računima za struju. Kako je naveo,  vrednost podržanog projekta iznosi dva miliona dinara a realizovan je u okviru prošlogodišnjeg programskog ciklusa „Zajednici zajedno , čiji je glavni fokus bila podrška projektima iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine.

U 2021. godini na teritoriji Grada Zrenjanin a NIS podržao 5 ekoloških projekata sredstvima u ukupnoj vrednosti od 11,5 miliona dinara, među kojima je i projekat Narodnog muzeja Zrenjanin.

U projekte podrške kulturi, kompanija NIS je do sada u Zrenjaninu uložila preko 8 miliona dinara, a neki od značajnijih su bili restauracija i konzervacija najstarije pozorišne sale i obnova scenske tehnike, kao i adaptacija prostora “Pupinov dom – Muzej Mihajla Pupina“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari