Nova revizija za IPARD 1

Nezavisni evropski spoljni revizor je počeo drugu reviziju za sprovođenje instrumenta za pretpristupnu pomoć u poljoprivredi (IPARD), a ako njegovo mišljenje bude pozitivno, Srbija će ponovno podneti zahtev Evropskoj komisiji za IPARD program vredan 175 miliona evra, saopštila je danas Delegacija EU u Beogradu.

Druga revizija počela je 14. avgusta, navodi se u saopštenju i podseća da su revizije iz 2015. i 2016. utvrdile da Srbija tada još nije bila spremna za primenu IPARD programa „Poljoprivreda i ruralni razvoj“.

Novo mišljenje revizora, koje se očekuje u septembru, je preduslov za ponovno podnošenje zahteva Evropskoj komisiji za prenos upravljačkih i kontrolnih ovlašćenja.

Pošto Srbija ponovo podnese dokumentaciju za akreditaciju, revizori DG AGRI će do kfraja godine posetiti našu zemlju kako bi utvrdili da li sa Srbijom može da se zaključi Finansijski ugovor o IPARD programu.

U saopštenju se podseća da je kroz IPARD za Srbiju izdvojeno 175 miliona evra za period od 2014. do 2020, i to u godišnjim tranšama u vidu bespovratne pomoći.

Kako se navodi, grantovi će doneti direktnu korist srpskim poljoprivrednicima, preduzećima i ruralnim zajednicama.

Procenjuje se da će 175 miliona evra bespovratne pomoći iz IPARD dovesti do ukupne investicije u poljoprivredu od oko 400 miliona evra, navodi se u saopštenju.

Nadležni organi u Srbiji trenutno rade na pripremi sistema za sprovođenje IPARD programa, a odabrali su šest glavnih mera koje će se podržavati grantovima EU: investicije u poljoprivredna gazdinstva proizvođača mleka, mesa, voća i povrća, ulaganje u mikro, mala i srednja preduzeća koja se bave preradom tih proizvoda, kao i investicije u organsku poljoprivredu, lokalni razvoj ruralnih sredina, seoski turizam i tehničku pomoć.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari