Na četvrtoj Evropskoj konferenciji podunavskih gradova i regija,održanoj u Budimpešti, usvojena je završna deklaracija koja sadrži duh evropskih načela pod nazivom ,,Evropa u budućnosti je Evropa gradova i regija’’. Vezano za deklaraciju iz nemačkog grada Ulme, koja sadrži zajedničke projekte u kulturi, ekologiji i ekonomiji,kao i susrete mladih, ove deklaracije predstavljaju značajan doprinos evropskim integracijskim procesima, a posebno kroz podunavski proces saradnje vezanih za gradove i regije,među kojima je i opština Golubac.

Pored ovih projekata,jedan od najvažnijih je i otvaranje Dunavske kacelarije Istočne Srbije u Golupcu koja će imati važnu ulogu u saradnji podunavskih zemalja u sprovođenju projekata vezanih za Dunav. Ovo je istorijski dan za Golubac,za Istočnu Srbiju,za Dunav i za Evropu,rekao je u uvodnom izlaganju na otvaranju kancelarije predsednik opštine Golubac dr Nebojša Mijović.- Pored samih ,,Gvozdenih vrata Dunava’’,gde su već pokrenuti projekti rekonstrukcije Golubačke tvrđave,izgradnja marine,šetno-biciklističke staze, plaže i ribarskog sela,od danas će,uz zadovoljstvo čitave građana opštine Golubac i Istočne Srbije,u našem gradu nalaziti kancelarija Dunavskog biroa,preko koje će potencijali i mogućnosti ekonomskog razvoja ovog prelepog Dunava biti prezentovani na najbolji način i time uticati na mnogo bolji život svih građana Istočne Srbije.

– Saradnja između opština i regiona koja se razvija duž Dunava biće sve neophodnija u budućnosti. Iz tog razloga osnivan je Savet gradova i regiona Dunava na četvrtoj evropskoj konferenciji gradova u Budimpešti i članovi su predstavnici 32 grada na Dunavu počev od Baden-Vurtemberga,preko Bavarske,Austrije,Mađarske,Srbije,Rumunije i Bugarske. Gradovi na Dunavu i regioni oko Dunava u budućnosti će odigrati važnu ulogu na razvoju i povećanju prosperiteta putem unapređenja saobraćajne infratsrukture i pokretljivosti kao i putem promovisanja obrazovnih mogućnosti za mlade ljude,održivo unapređenje životnog okruženja i razvoj zajedničkoj evropskog identiteta u Podunavlju,rekao je direktor mreže dunavskih kancelarija za deset podunavskih zemalja, Peter Langer.

Predsenik opštine Golubac dr Nebojša Mijović i Peter Langer potpisali su ugovor o partnerstvu a zatim je obavljena prezentacija projekta ,,Golubac u budućnosti-turizam je najlepši na Dunavu’’autora eksperta CIM za regionalni razvoj Armin Vagnera. Gosti su u pratnji svojih domaćina posetili i izložbu ručnih radova i suvenira u organizaciji Udruženja žena ,,Dunavska golubica’’ iz Golupca. Predsednik opštine Golubac dr Nebojša Mijović u znak zahvalnosti na otvaranju kancelarije Dunava za Istočnu Srbiju u ovom gradu na Dunavu uručio je direktoru mreže dunavskih kancelarija podunavskih zemalja Peteru Langeru sliku Golubačke tvrđave posle njene revitalizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari