Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije pozvalo je španskog ambasadora u Londonu na razgovor nakon, kako je saopštilo, „provokativnog upada španskog plovila u britanske teritorijalne vode Gibraltara“. U saopštenju Ministarstva se navodi, izvestio je Gardijan, da je istraživački brod španske vlade ušao u teritorijalne vode u ponedeljak i odbio naređenje Kraljevske mornarice da se povuče.

„Snažno osuđujem ovaj provokativni upad i apelujem na špansku vladu da obezbedi garancije da se to ne ponovi. Spremni smo da učinimo sve što je neophodno da se zaštiti suverenitet, ekonomija i bezbednost Gibraltara“, rekao je britanski ministar za Evropu Dejvid Lidington.

Do incidenta je došlo kada je okeanski brod Ramon Margalef izvodio, kako je kapetan rekao, „okeanografska ispitivanja koja su u interesu evropske zajednice“ na zahtev španske vlade. Mali britanski patrolni brod se približio španskom plovilu i naredio mu da napusti gibraltarske vode, ali bez rezultata. Brod se povukao iz gibraltarskih voda nakon gotovo 24 sata.

Vlada Gibraltara izdala je u utorak saopštenje u kojem osuđuje, kako je navela, „nedopustivi upad“ i očitu povredu konvencije UN o zakonu o morima: „Vlada veoma ozbiljno razmatra ovaj događaj, koji predstavlja još jednu eskalaciju španske kampanje protiv Gibraltara na kopnu i moru“.

U saopštenju kabineta britanskog premijera Dejvida Kamerona se navodi da je stav Britanije „kada je reč o važnosti teritorijalnog integriteta njenih suverenih voda nepromenjen.“ „To je veoma važno i to smo saopštili i španskoj vladi. Naši odnosi s Madridom su naravno značajni i s njim sarađujemo u različitim domenima, ali tamo gde se ne slažemo to jasno i kažemo i tako ćemo i nastaviti“, navodi se u saopštenju Kameronovog kabineta.

Španija i Velika Britanija su letos započele ozbiljan spor zbog Gibraltara, pri čemu je Španija optužena da namerno pooštrava pograničnu kontrolu da bi ometala prolaz na granici. Kameron se žalio predsedniku španske vlade Marijanu Rahoju i apelovao na Brisel da sprovede nezavisnu inspekciju graničnih prelaza. Evropska komisija je prošle nedelje objavila izveštaj u kojem se navodi da nije pronašla dokaze da Španija povređuje odredbe EU o graničnim prelazima. Najnoviji incident bio je razlog da London treći put od kada je formirana Rahojeva vlada 2011. pozove španskog ambasadora na razgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari