Nova Vlada SNS-a biće prva bez Zorane Mihajlović: Naprednjakinja samo po članskoj karti 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Iako će treća Vlada Ane Brnabić po svemu biti Vlada kontinuiteta, jedna stvar će biti drugačija. Prvi put od 2012. godine u Vladi neće biti Zorane Mihajlović.

Poslednjih deset godina Zorana MIhajlović ostala je “naprednjak” isključivo po članskoj karti – po svim ostalim karakteristikama je upadljivo odskakala od svog okruženja.

U javnim nastupima odmerena, nesporno kvalifikovana za oblast za koju je bila zadužena, Mihajlović je često delovala kao opozicija unutar vladajuće većine. Možda baš zato, opozicija i njima naklonjeni mediji su je kritikovali ređe od drugih.

S druge strane, kritike, često i vrlo oštre, dolazile su iz njene stranke. Tokom godina bilo je na desetine javnih okršaja sa raznim stranačkim kolegama. Ipak, utisak je da je najčešće ratovala saopštenjima sa Vladimirom Đukanovićem, čovekom čiji uticaj u stranci daleko nadilazi njegov formalni status.

Ratovi sa Đukanovićem umeli su da traju danima, a neretko su padale i teške reči. Ipak, sukobi bi uvek zamrli kako su i nastali, ostavljajući ukus fingiranog konflikta koji treba da pokrije već neku bolnu temu i stvori privid unutarstranačkog pluralizma.

Mnogo autentičniji delovao je sukob sa drugim arhineprijateljem – večitim direktorom Srbijagasa Dušanom Bajatovićem. Nije Mihajlović krila profesionalni i lični animozitet prema Bajatoviću, ali je upravo on pokazivao koliko je ograničena njena moć kao ministarke.

Iako je potpadao pod njen sektor, nije mogla da ga smeni, te odluke donosio je neko drugi. Sve što je mogla je da ga demostrativno otera sa nekog sastanka jer je bio nepripremljen, što je Bajatović, najimućniji javni funkcioner u zemlji, stoički podneo.

Zorana Mihajlović rođena je 1970. godine u Tuzli, a škole je završila u Beogradu. Diplomirala, magistrirala i doktorirala je na beogradskom Ekonomskom fakultetu, a veći deo života bio joj je vezan za energetiku.

Od 1996. do 2006. godine bila je zaposlena u Elektroprivredi Srbije – javnom preduzeću za prenos električne energije „Elektroistok“. Od 2004-2007. bila je član Upravnog odbora EPS-a, a u istom perodu je savetovala potpredsednika Vlade Srbije Miroljuba Labusa o energetici i zaštiti životne sredine.

Posle Labusa, savetovala je i generalnog direktora JP Aerodrom Nikola Tesla, ali i predsednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika.

Od 2010. je članica SNS-a, a nakon smene vlasti u Vladi Ivice Dačića preuzima resor energetike, razvoja i zaštite životne sredine. Kada je Vučić preuzeo Vladu, postavio je na poziciju ministarke građevinarstva, gde je bila sve do pre dve godine kada je vraćena u ministarstvo energetike.

Posebno je bila ponosna na činjenicu da je tokom njenog mandata Srbija mesto na Duing biznis listi popravila sa 91 na 43 mesta, pre nego što je ista zbog sumnje na korupciju prestala da se objavljuje.

Kroz veći deo karijere nosila je “etiketu američkog čoveka”. Kako piše na sajtu Vlade Srbije, hobi su joj plivanje, karting, gajenje cveća i humanitarni rad. Majka jednog sina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari