Ministarki Mihajlović ustupak, Bajatoviću i dalje fotelja 1Foto: FoNet/ Nenad Djordjevic

Plan reorganizacije Javnog preduzeća „Srbijagas“ koji je usvojila Vlada Srbije je „kozmetičke prirode“ i predstavlja svojevrsni ustupak ministarki rudarstva i energetike Zorani Mihajlović zbog toga što će na čelu tog preduzeća i dalje biti Dušan Bajatović koga ona kritikuje, smatra stručna javnost u Srbiji.

Da je Vlada Srbije donela takvu odluku javnost je saopštenjem obavestilo Ministarstvo rudarstva i energetike uz konstataciju da to predstavlja „početak reformisanja i modernizacije gasnog sektora kako bi on postao moćan i profitabilan“.

Kao razloge za taj proces to ministarstvo navodi i „rešavanje pitanja brojnih povezanih preduzeća u kojima Srbijagas ima učešća u kapitalu, a koje opterećuje poslovanje te kompanije“.

Ističe se da se sprovođenjem tog plana sprečava „najavljeno uvođenje mera Ministarskog saveta Energetske zajednice protiv Srbije i otklanja prepreka za otvaranje Poglavlja 15 u pregovorima sa Evropskom unijom“.

Sa druge strane, stručna javnost navodi da je reorganizacija „Srbijagasa“ prethodno već pokrenuta te da je uveliko u toku, pa time proces koji sada najavljuje Ministarstvo energetike ne predstavlja nikakvu novinu.

– Iz Srbijagasa je već izdvojeno preduzeće za transport, Transportgas Srbija i distribuciju, Distribucijagas Srbija. Shodno tome razdvajanje delatnosti nije neka nova tema kojom se treba baviti već je reč o procesu koji je u velikoj meri već sproveden. Odluku Vlade Srbije treba posmatrati kao svojevrsnu „šminku“ vezanu za sukob na relaciji Zorana Mihajlović – Dušan Bajatović. Potpuno je jasno da će i pred kritika na njegov račun od strane ministarke Mihajlović, Dušan Bajatović ostati na mestu direktora Srbijagasa. Jednostavno on dobro radi svoj posao dok se za Zoranu Mihajlović može reći da nije verzirana kada je reč o energetskom sektoru. Prateći medijske nastupe primetio sam da deo Srpske napredne stranke vodi veoma žestoku kampanju protiv Socijalističke partije Srbije, kojoj pripada Bajatović.. Kritika na njegov račun se može, na osnovu toga, sagledavati i u tom kontekstu – kaže za Danas Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije.

Prema njegovim rečima ono što je tačno je to da je „Srbijagas“ opterećen vlasništvom u preduzećima koja su mu dugovala za gas.

– Država se opredelila za politiku da firme koje „Srbijagasu“ duguju za isporučeni gas postanu njegovo vlasništvo. Na taj način Vlada je opteretila to preduzeće, nametnuvši mu da postane vlasnik firmi koje loše posluju. Ako nadležni žele da pomognu „Srbijagasu“ potrebno je prekinuti sa tom pogubnom politikom i osloboditi to preduzeće balasta koje definitivno opterećuje njegovo poslovanje – ističe Vuletić.

Da priča o reorganizaciji „Srbijagasa“ nije ništa novo i da skorašnja odluka Vlade o tome predstavlja svojevrsni ustupak ministarki energetike Zorani Mihajlović zbog njenog neuspešnog pokušaja da smeni direktora tog preduzeća Dušana Bajatovića, misli i ekonomski analitičar Branko Pavlović.

Govoreći na tu temu Aleksandar Vučić, predsednik Srbije je nedavno izjavio da direktori javnih preduzeća treba da poštuju resornog ministra kao i da ministarka Mihajlović i direktor Bajatović treba da sarađuju.

– Iz toga se jasno može videti da Dušan Bajatović ostaje na poziciji na kojoj se nalazi. Ono što je izuzetno loše u konkretnoj situaciji je da predsednik države bude arbitar u odnosima ministara i direktora javnih preduzeća. Potpuno je besmisleno da postavljena lica od strane Vlade ili Skupštine uopšte ulaze u takve relacije. Reč je o osobama koje su državni organi postavili da se bave određenim poslom i one ne bi trebalo da stupaju u međusobne sukobe – objašnjava Pavlović.

Podsećanja radi Zorana Mihajlović i Dušan Bajatović su već duže vreme u sukobu.

Dobro upućeni tvrde da je razlog za to što je navodno ministarka Mihajlović bliska američkim interesima u sektoru energetike a Bajatović ruskim.

Takođe smatra se da uz odobrenje rukovodstva Srpske napredne stranke i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministarka Zorana Mihajlovića javno kritikuje Dušana Bajatovića, za koga važi mišljenje da je bahat rukovodilac, kako bi na taj način stekla poene za sebe ali i stranku kojoj pripada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari