Hiljade Egipćana odazvalo se pozivu na „milionski protestni marš„ i okupilo juče na trgu Tahrir, četvrtog dana demonstracija protiv vojnih vlasti. Demonstranti su se sukobili sa pripadnicima snaga bezbednosti koji su pokušavali da ih oteraju. Okupljeni su postavili egipatsku zastavu i poručili da odlazak civilnih vlasti nije dovoljan za prestanak demonstracija.


Vojni savet Egipta se sinoć, nakon novih nedera u centru Kaira sastao sa političkim vođama i saopštio da je spreman da preda vlast civilnom rukovodstvu u junu 2012. godine.

Egipatska državna televizija saopštila je da je troje ljudi ubijeno tokom noći između ponedeljka i utorka u gradu Islamiji, čime je ukupan broj stradalih na demonstracijama porastao na 29, javila je Beta. Prelazna vlada Egipta koju predvodi Esam Šaraf podnela je u ponedeljak ostavku vladajućem Vrhovnom vojnom savetu, ali će ostati na funkciji dok ne bude donesena konačna odluka o njenoj daljoj sudbini. Šarafov kabinet je zbog neefikasnosti i potčinjenosti vojsci bio oštro kritikovan od početka mandata u martu.

Egipatski vojni savet najavio da će svoje nadležnosti predati novom predsedniku koji bi trebalo da bude izabran do jula 2012. godine. Vojni savet je, na sastanku s predstavnicima političkih stranaka, odlučio da prihvati ostavku kabineta premijera Esama Šarafa i zameni ga vladom nacionalnog spasa, kako bi poveo Egipat ka civilnoj vlasti, prenose svetski mediji. Budući predsednik Egipta biće izabran u junu. Prema ranijem rasporedu Vojnog saveta, glasanje bi trebalo da bude održano krajem 2012. godine, ili početkom 2013. godine.

Političari koji su učestvovali na jučerašnjem sastanku saopštili su da će parlamentarni izbori biti održani u ponedeljak, kao što je i planirano. Vojne vlasti razmatrale su navodno mogućnost da reformista i dobitnik Nobelove nagrade za mir Mohamed el Baradej bude novi premijer Egipta. Na sastanku predstavnika Vrhovnog saveta oružanih snaga kao mogući premijer ili predsednik spomenut je i Abdelmoneim Abul Futuh, bivši član grupe Muslimanskog braća.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel ocenila je u najnovijem izveštaju da egipatske vojne vlasti primenjuju opresivne taktike svojstvene režimu svrgnutog šefa države Hosnija Mubaraka, poput kontrole i cenzure medija, te proganjanja demonstranata. „Euforiju koja je vladala zbog rušenja Mubaraka zamenio je strah da se posle jednog represivnog režima pojavio drugi“, navodi se u dokumentu.

Sve veća mogućnost izbijanja drugog narodnog ustanka, takozvane novembarske revolucije, izazov je za vojne vlasti, ocenjuje analitičar Pol Feldman. Prema njegovom mišljenju, mnogi demonstranti su tokom „arapskog proleća“ isticali da su vojska i narod na istoj strani, ali su generali izneverili očekivanja građana. „Generali pripadaju vladajućoj klasi Egipta i kontrolišu jednu trećinu ekonomije“, naveo je na internet portalu The New Significance.

Feldman smatra da budući parlament neće imati veliku moć, jer će vojska pokušati da utiče na politiku parlamentaraca, što će, takođe, negativno uticati na ekonomsku situaciju u državi. „Ukoliko parlament ne izmeni ekonomske odnose država će biti ostavljena na milost i nemilost globalnim bankama i Međunarodnom monetarnom fondu“, napisao je taj komentator. On takođe naglašava da je od svrgavanja Mubaraka Vrhovni vojni savet organizovao suđenja za više od 12.000 civila i da se iza rešetaka nalaze istaknuti kritičari prelaznog režima. Borac za ljudska prava Ahmed Abdorabo rekao je da građani više neće verovati ljudima koji umesto da se bore koriste „praznu retoriku“.

– Izbori ništa neće izmeniti. Moramo najpre sami da okončamo revoluciju – ocenjuje Abdorabo, prenele su svetske agencije.

Zabrinutost SAD i Britanije

Sjedinjene Države apelovale su na sukobljene strane da pokažu uzdržanost. Portparol Bele kuće Džej Karnej izjavio je da SAD veruju da nedavni tragični događaji neće predstavljati kočnicu za izborni proces. Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg rekao je da je London veoma zabrinut zbog nasilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari