Novi DSS sumnjičav u rešenje vodosnabdevanja Zrenjanina 1Fabrika vode u Zrenjaninu Foto: Grad Zrenjanin

Novi DSS Zrenjanin je saopštio da je njihova odbornička grupa u lokalnom parlamentu odlučila da danas ne učestvuje na hitno sazvanoj i pripremljenoj sednici Skupštine grada, na kojoj se našla najvažnija tačka usvajanje nacrta ugovora o realizaciji projekta prečišćavanja vode za piće.

Kako su obrazložili, ovako važna tema, koja je u opštem interesu, iziskuje ozbiljan i transparentan pristup.

„Posle neuspele epizode sa investitorom „Zilio“ i propalog projekta, sada smo na nekom novom početku. Posao koji kao rezultat treba da ima zdravu i ispravnu pijaću vodu u našem gradu, ovaj put lokalna vlast u saradnji sa Vladom RS poverava firmi iz UAE Metito, odnosno ćerki firmi Pannonian Water doo Beograd“, navode u  Novom DSS.

Oni podsećaju da posao prečišćavanja vode dobija firma na osnovu međudržavnog sporazuma između Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je potpisan 17. februara 2013. godine, kao i na osnovu potpisanog memoranduma o razumevanju u vezi izgradnje projekta za tretman vode i otpadnih voda u Srbiji između našeg nadležnog ministarstva i firme Metito.

„Ovakve vrste sporazuma ne podležu javnim nabavkama, javnim tenderima, javnim nadmetanjima ili nečim drugim što je predviđeno nacionalnim zakonodavstvom. Smatramo da je ovo rešenje, kao i prethodno, nametnuto Zrenjanincima a da je posao dobila firma bez referenci. Dobro je što je Vlada Republike Srbije obezbedila sredstva za zamenu dotrajalih azbesnih cevi i kopanje novih bunara, što i jeste preduslov za zdravu pijaću vodu, ali izražavamo veliku sumnju u firmu Pannonian Water i njenu stručnost za ovako važan i po građane Zrenjanina značajan posao“, naveo je Novi DSS u svomr egaovanju.

Kako su naveli, GO Novog DSS-a će u narednom periodu formirati stručni tim koji će pratiti realizaciju ovog projekta, sve stavke iz Ugovora i sve loše strane ovog projekta predočiti javnosti, od tehnologije koja se planira, do cene po kubnom metru koju će građani na kraju plaćati.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari