Zrenjanin za tri dana izabrao privatnog partnera za proizvodnju zdrave vode 1privatna arhiva

“Pannonian water”, preduzeće nastalo kao rezultat saradnje Srbije i Ujedinjenih Emirata, u doglednom periodu Zrenjanincima bi trebalo da isporuči ispravnu pijaću vodu. Ovo su preduzeće kao privatnog partnera odabrali gradski većnici i odbornici skupštine, a ugovor o javno-privatnom partnerstvu bi trebalo da bude potpisan u sredu u Beogradu.

Procedura izbora “Pannonian watera” za privatnog partnera i poveravanje rešavanja problema grada sa ispravnom vodom tekla je pod oznakom hitno.

Nadzorni odbor Javnog komunalnog preduzeća ‘’Vodovod i kanalizacija’’ iz Zrenjanina zasedao je u nedelju, 3. jula, Gradsko veće u ponedeljak 4. jula, a danas, u utorak 5. jula, pod oznakom hitno zaseda gradska skupština.

Nakon što odbornici podignu ruke i glasali, ostaje da se potpiše ugovor, a kako saznajemo, to će se dogoditi u sredu u Beogradu.

Tako je Zrenjanin za tri dana izabrao privatnog partnera koji će svakom stanovniku do česme dovesti ispravnu i zdravu pijaću vodu.

Firma “Pannonian water” iz Beograda, nastala je kao rezultat saradnje Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, stoji u obrazloženju odluke o javno-privatnom partenrstvu..

Prvi, neobavezujući, memorandum o razumevanju, potpisan je 27. oktobra između Republike Srbije, grada Zrenjanina i Metito Utilities Limited, kojim se definiše namera buduće saradnje da, u skladu sa tehničkim nalazom analize postojeće fabrike, kupi postrojenje i dogradnjom i doradom tehničkog procesa, omogući uslugu prečišćavanja pijaće vode u potrebnom kvalitetu i kvantitetu čime bi se snabdevanje građana Zrenjanina konačno rešilo.

Gradonačelnik Zrenjanina je formirao komisiju za stručnu procenu vodosnabdevanja grada Zrenjanina a “Pannonian water“ u procesu vansudskog izvršenja pokrenutog od strane Erste banke, kupio postojeće postrojenje 13. januara 2022. godine.

Pregovori strana, koji su vođeni uz aktivno učešće i konsultacije sa Vladom Srbije, rezultirali su tekstom nacrta Ugovora kojim se saglasnošću volja pristupa realizaciji javno-privatnog partnerstva bez elemenata koncesije, obrazloženje je odluke.

Privatni partner je u obavezi da obezbedi tehničko-tehnološko rešenje i da u investiciju uloži najmanje 18 miliona evra koji su potrebni za dogradnju fabrike i novi tehnološki proces, kao i performanse koje će omogućiti uslugu prerade i kontinuirano snabdevanje Zrenjanina pijaćom vodom.

Grad će isporučivati sirovu vodu sa izvorišta kojim upravlja JKP „Vodovod i kanalizacija“ u skladu sa tehničkim standardima i obezbediće potrebnu količinu za preradu, dok će buduća fabrika imati obavezu usluge prečišćavanja i isporuke pijaće vode na izlazu fabrike, u skladu sa zakonskom regulativom Republike Srbije. Grad Zrenjanin će, uz pomoć Republike Srbije, raditi na povećanju kapaciteta izvorišta, zameni vodovodne infrastrukture u gradu kako bi se obezbedile nove vodovodne cevi u distributivnoj mreži i smanjili gubici, kao i postavljanje novih mernih uređaja, novih vodomera i ostale neophodne infrastrukturne radove u cilju realizacije projekta.

Ovo, između ostalog, piše u nacrtu ugovora.

Nakon hitne sednice Gradskog veća, i najave hitne sednice skupštine grada, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura zamolio je za strpljenje što se tiče detalja i ugovora i posla, ali i izjavio da je Zrenjanin na korak od rešenja za višedecenijski problem pijaće vode.

Da bi neko drugi preuzeo posao prečišćavanja vode, zrenjaninsko javno komunalno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” moralo je da promeni svoj osnivački akt i iz njega izbriše tu uslugu.

To je učinjeno na sednici Nadzornog odbora koja je, prema dokumentaciji dostavljenoj odbornicima, održana u nedelju 3. jula.

Odluku je potpisao predsednik Vlado Sekulić, master inžinjer industrijsko ekonomskog menadžmenta.

Na ugovor o javno-privatnom partnerstvu primedbe nema ni gradski pravobranilac Goran Rakić.

Izvestilac o svim pitanjima vezanim za ugovor o javno-privatnom partnerstvu bila je pomoćnica gradonačelnika Stojanka Cica Vučković, koja je na ovu funkciju stigla iz Beograda.

Ono što se iz nacrta ugovora ne može videti, a o tome nije govorio ni gradnonačlenik, jesu rokovi za puštanje u pogon postrojenja, kao ni kolika će biti cena prerađene vode.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari