Novi lekovi i terapije za karcinom pluća 1

U susret Svetskom danu borbe protiv duvanskog dima, Udruženje pacijenata za borbu protiv raka pluća „Punim Plućima“ i Klinika za pulmologiju KC Srbije, organizovali su prvi put, edukativnu radionicu i dan otvorenih vrata Klinike.

Govorili su stručnjaci Klinike – direktorka  prof. dr Violeta Vučinić Mihailović, načelnica Dnevne bolnice prim. dr Natalija Samardžić, vodeći bronholog ass. dr Spasoje Popević, kao i predstavnice Udruženja “Punim Plućima”, Svetlana Samardžić i Ljubica Gašić.

Kada je u pitanju uspešnije lečenje pacijenata sa najčešćim i najsmrtonosnijim karcinomom u svetu i u Srbiji, dr Natalija Samardžić je objasnila da su šanse za uspešno izlečenje decenijama imali samo pacijenti kojima se bolest otkrije u ranoj fazi i koji su operisani, ali se poslednjih 15 godina situacija menja pojavom personalizovane, molekularne-biološke terapije i najnovije, imunološke terapije.

– Klinika ima dobro iskustvo u lečenju molekularnom terapijom od 2011, ali i  imunoterapijom, i to najviše preko donacija i kliničkih studija. Trenutno lečimo 25 pacijenata  imunoterapijom i rezultati su ohrabrujući. Potpuno ili delimično povlačenje tumora kod mnogih pacijenata je dugotrajno. Na taj način karcinom pluća, postaje sve više hronična, a ne smrtonosna bolest, rekla je dr Samardžić. Direktorka dr Violeta Vučinić Mihailović je istakla da je u Klinici prošle godine otkriveno 1.600 slučajeva karcinoma pluća i da se lečilo 3.500 pacijenata, što je gotovo 60 odsto obolelih u Srbiji. U Dnevnoj bolnici mesečno se zbrine više od 1.000 ljudi, a na stacionaru godišnje hospitalizuje više od 2.000 bolesnika sa ovom dijagnozom.

Dijagnostika ovog karcinoma se uglavnom zasniva na bronhoskopiji, objasnio je ass. dr Spasoje Popević. Godišnje se uradi preko 3.400 bronhoskopija, uglavnom pod sumnjom na tumore pluća. Klinika raspolaže najsavremenijom opremom, uključujući i endobronhijalni ultrazvuk  kojim se precizno može utvrditi stepen proširenosti tumora, kako bi se donela odluka o optimalnom lečenju. Svetlana Samardžić predsednica udruženja “Punim Plućima” je svedočila da je lečenje karcinoma pluća dugotrajno, da klinika postaje druga kuća, a lekari i zdravstveno osoblje postaju prijatelji u sapatnici.

– Zbog svega toga želim da u ime udruženja, svih pacijenata i članova njihovih porodica izrazim zahvalnost za sve što čine za pacijente i što su uvek tu za nas. Ohrabruju nas i uveravanja koja smo dobili da su lekovi za onkološke bolesti i u okviru njih terapije za karcinom pluća prioritet za RFZO. To daje nadu da ove godine možemo napraviti pomak u stavljanju savremenih terapija za karcinom pluća na pozitivnu listu.

 

Dnevno se gubi 12 života

Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi po incidenci karcinoma pluća, dok broj obolelih stalno raste  – u periodu od 1999. do 2009. u Srbiji je zabeležen porast broja obolelih za 27 odsto. Godišnje u Srbiji oboli gotovo 6.000, a umre više od 4.600 osoba od ove vrsta raka.  Prosečno svaki dan, kod 20 osoba se dijagnostikuje rak pluća, a  12 osoba izgubi bitku sa ovom teškom bolešću.  Pušenje je glavni faktor rizika  i ono je odgovorno za pojavu bolesti kod približno 90 odsto muškaraca i 80 odsto žena. Pušači od svoje 50. godine, treba da idu na redovne godišnje preglede, pri čemu se savetuje na svakih par godina i takozvani niskodozni skener grudnog koša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari