Novi mural Nebojši Glogovcu u Užicu 1Foto: N.Kovačević

Novi mural sa likom glumca Nebojše Glogovca, nakon što je prethodni uništen, a nalazio se na fasadi privatnog objekta, izrađen  je na zidu jedne stambene zgrade u centru Užica.  

Kako je Danas pisao, prethodni mural je urađen na fasadi privatnog objekta u Ulici Miomčila Tešića, i to u noći 10. februara 2018. godine, samo nekoliko sati nakon smrti velikog glumca. Vlasnik kuće ga je, 30.juna, prekrio velikim banerom sa reklamom za sredstva za zaštitu bilja, što je izazvalo ogorčenje dela javnosti.  Iste večeri, neko je skinuo i pocepao baner, a tom prilikom je oštećen i mural.

Autorima  – Bobanu Laziću, koji je dva meseca kasnije preminuo, i Aleksandru Pasalevu, obojici iz Užica, kako je vlasnik tog objekta svedočio, rečeno je da mural ne može dugo da ostane na tom zidu, jer je u planu rekonstrukcija tog objekta, starog skoro 100 godina.

Osim dela javnosti, negodovalo je i Udruženje dramskih umetnika Srbije. Nakon protestnog pisma, koje je gradskoj vlasti uputio predsednik udruženja Voja Brajović, a u kome je naveo da je uništenje murala vandalizam i zatražio od gradskih čelnika da preduzeme mere iz svoje nadležnosti, lokalna samouprava je reagovala i finansirala izradu novog murala na drugoj lokaciji.

Na zidu, pored ulaza u zgradu u Ulici Dimitrija Tucovića 101 u centru grada, uz saglasnost stanara, mural su, tokom proteklog vikenda, uradile Sara Obradović i Tijana Lazić, sestra pokojnog Bobana Lazića, autora prvog murala.

Uz izraz divljenja prema velikom glumcu, koji je bio čest i rado viđen gost Jugoslovenskog pozorišnog festivala – Bez prevoda u Užicu, na kome je i dva puta nagrađivan, autorke su su želele da podsete na prvobitni mural i njegovog autora, pa su svoj rad nazvale „Sećanje na mural iz Ulice Momčila Tešića“.

Uz lik velikog glumca, na novom muralu je zadržana njegova replika iz filma „Nebeska udica“ – „Sine, znaš kako se postaje pravi šampion? Tako što izađeš na teren kada je najteže… I pobediš!“

Ivan Stanisavljević, zamenik gradonačelnika, naveo je da su autorke besplatno uradile mural, a da je Grad obezbedio novac iz budžeta za kupovinu materijala.

„Užice je pokazalo veličinu u celom problemu sa prethodnim muralom i zajedno smo uspeli da napravimo nešto lepo što će trajati godinama“, poručio je Stanisavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari