Novi ortopedski sto stigao u OB Šabac: Kraće liste čekanja za ugradnju proteze kuka i kolena 1Ortopedski sto Foto: Opšta bolnica Šabac

Služba ortopedije sa traumatologijom Opšte bolnice “Dr Laza K. Lazarević” Šabac dobila je od Ministarstva zdravlja, elektrohidrauličnki operacioni ortopedski sto sa ekstenzijom, što će, kako ističu u ovoj zdravstvenoj ustanovi, znatno poboljšati uslugu ortopedskim pacijentima.

Samo dan nakon ugradnje, urađene su i prve operacije.

Do sada su ortopedi u šabačkoj Opštoj bolnici godišnje radili blizu 700 dugotrajnih i složenih operacija, a uz pomoć novog stola, očekuju da se taj broj poveća za najmanje stotinu.

Za pacijente ovo znači skraćenje liste čekanja za ugradnju proteze kuka i kolena, koje su najčešće operacije, a brže i kavalitetnije će biti sanirani i prelomi, kažu u Opštoj bolnici.

Reč je o takozvanom “transparentnom” stolu koji omogućava da se tokom hirurških zahvata rade i rendgenski snimci, pa će operativni zahvati sada biti znatno precizniji, jer će ortopedi tok operacije moći da kontrolišu mobilnim rendgen aparatom.

– Ekstenzija na ovom stolu omogućava da se, primera radi, prelomi ruku i nogu rešavaju lakše. Pozicija preloma dovede se u povoljan položaj i onda je operatoru olakšano postavljanje osteosintetskog materijala. Sve možemo da pratimo redgenom. Na taj način moguće je da kroz jedan rez rešimo problem butne kosti, ne otvarajući dodatni, što samanjuje mogućnost infekcije i krvarenja –  kaže načelnik Službe dr Milan Babović.

Moderan operacioni ortopedski sto nemačkog proizvođača „Schmitz“, model „Diamond 50BK“, omogućiće uvođenje novih operativnih tehnika, kao što je intramedularna fiksacija sa zaključavajućim klinovima, za rešavanje kako zglobnih, tako i preloma samog tela kostiju.

U planu je i uvođenje artroskopije, što će biti od velike koristi za pacijente, koji su zbog problema sa kolenima, do sada upućivani u Klinički centar Vojvodine, Klinički centar Srbije ili na Banjicu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari