Novi Pazar končano dočekao komunalnu miliciju nakon 10 godina 1foto: N. Kočović

Nakon više od 10 godina i prvih najava o formiranju, Komunalna milicija u Novom Pazaru počela je da radi pre nekoliko dana, a osmoro pripadnika već je počelo da patrolira ulicama ovog grada.

Načelnik Imer Jahović kaže da će narednih mesec dana iskoristiti da se upoznaju sa građanima, da ih obaveste o tome šta su njihovi zadaci i obaveze, kao i šta mogu građani očekivati od njih.

“Prioriteti će nam svakako biti kontrolisanje zagađivača i zaštita životne sredine, kao i rešavanje problema nepropisnog parkiranja na javnim površinama. Na početku ćemo delovati preventivno, upozoravati, a nakon toga ćemo izdavati prekršajne naloge, ali i krivične prijave”, poručuje Jahović.

Osnovni zadatak Komunalne milicije je održavanje komunalnog reda, sprečavanje bespravnog zauzeća javnih površina, kontrolisanje održavanja čistoće, suzbijanje nelegalnog obavljanja delatnosti, nadziranje javnog prevoza, zaštita kulturnih dobara, ali i obavljanje drugih poslova koji su joj povereni u skladu sa zakonom.

Komunalni milicajci imaće ovlašćenja da one koji krše zakon ili propise upozore, legitimišu, zaustave i pretresu, privremeno oduzmu predmete, ali i da vrše audio i video snimanje, upotrebljavaju sredstva prinude i fizičke snage pomoću palice, sredstava za vezivanje ili raspršivača sa nadražujućim dejstvom.

Jahović navodi da su komunalni milicionari dužni da postupe po svim prijavama građana, kao i da o preduzetim merama obavesti osobu koja je prijavu podnela, ukoliko je ona poznata.

Sistematizacijom radnih mesta predviđeno je da Novi Pazar ima 15 komunalnih milicionara, a Jahović navodi da očekuje da im se u narednih mesec dana pridruži još petoro, ukoliko uspešno prođu obuku.

Komunalna milicija smeštena je u Sportskoj dvorani “Pendik”, a javnosti će uskoro biti predstavljeni načini na koje mogu prijaviti komunalne probleme, poput posebnog broja telefona ili elektronske pošte.

Prvi pokušaj da Novi Pazar dobije komunalnu miliciju bio je još početkom 2012. godine i tada je sproveden konkurs, odabrano 20 kandidata, ali oni nisu upućeni na obuku jer se, kako su objašnjavali u lokalnoj samoupravi, ona organizovala za minimum 60 osoba.

Sledeći konkurs raspisan je 2013. godine, ali je i on poništen nakon nekoliko meseci jer odabrani kandidati nisu upućeni na obuku pa je, kako su govorili u Gradskoj upravi, on izgubio smisao.

Tek prošle godine je izvršena celokupna procedura.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari