Novi Pazar: Krivične prijave protiv Veterinarske inspekcije zbog divljih klanica 1Obojena Jošanica: Foto FB

Načelnik gradskih inspekcijskih službi u Novom Pazaru Mensur Bulić, podneo je krivične prijave protiv Republičke veterinarske inspekcije “za nemarnost, ne rad I izbegavanje neregistrovanih klanica”.

On je u svojoj prijavi napisao da “unazad nekoliko godina česta je pojava ispuštanja, po izgledu, krvi iz klanica u rečene tokove”.

Označio je naselje Jaklja, iz kojeg divlje klanice ispuštaju krv u reke Trnavicu i Jošanicu, naselje u neposrednoj blizini Rekreacionog centra, odakle se crvena tečnost sliva u reku Rašku.

“Obojene” reke postale su normalna pojava u Novom Pazaru a fotografije i video snimci odmah se nađu na društvenim mrežama. Malo komentara i građanskog gunđanja, do nove prilike.

Kao glavni krivci za „krvave“ Rašku, Jošanicu i Trnavicu, označene su ilegalne klanice, većinom smeštene u perifernim naseljima i u blizini rečnih tokova.

Njihov broj svodi se na procene. Neki kažu da ih ima na desetine, a neki dvadesetak. Očigledno je da su nadležne inspekcijske službe zatajile.

U poslednjih pet godina, republička inspekcija je samo dva puta, po prijavi građana i gradske uprave, kontrolisala „krvave“ reke.

Prošle godine, republički inspektori izvršili su vanredni inspekcijski nadzor na rekama Raška, Jošanica i Trnavica.

Utvrdili su, kako piše u zapisniku, da je “boja vode u vodotocima bila zelenkasto – sivkaste boje, bez primesa crvene boje”.

Inspekcijski nadzor je izvršen uzvodno i nizvodno na reci Jošanici, pre i posle ulivanja Trnavice u nju i utvrdili da “u vodotoku nema promene boje”.

Kako se tvrdi, samo pored reke Trnavice imaju najmanje tri ilegalne klanice.

Pre dve godine, u leto, inspektori su, u jednom selu, kroz koje protiče Jošanica, kontrolisali neregistrovanu klanicu.

Pronađena hrana je uništena, vlasniku naređeno da delatnost registruje i najavljene prekršajne prijave.

Interesantno, samo nepunih mesec dana posle te kontrole, inspekciji se obratila meštanka tog naselja i obavestila da ta klanica, najmanje, dva puta sedmično, u reku ispušta krv od zaklane stoke.

Inspektori su ostali pri svojoj tvrdnji da ta klanica i mesara ne zagađuju reku, jer “nije primećena promena boje u reci Jošanici”.

Ista inspekcijska kontrola utvrdila je da ni na reci Raški “nije bilo promene boje” nizvodno od naselja Selakovac, do spajanja sa Jošanicom I daje sa Izbičkom i Deževskom rekom.

Istraživanja su pokazala, da se u reci Raški nalaze višestruko uvećane vrednosti amonijum jona, fekalnih bakterija i crvenih enterokoka.

U jednom delu toka, i to u samom centru grada, postaje i kanalizacija.

Zbog velike zagađenosti, voda iz te reke ne može da se koristi ni za zalivanje bašta.

Bilo je crvene boje i u vodovodnim cevima.

Pre desetak godina, u Ulici Save Kovačevića, pedesetak domaćinstava bilo je isključeno sa gradske vodovodne mreže, jer su dobijali crvenu vodu.

Odgovorni su tvrdili da su „popustile dotrajale azbestne cevi“, pa se pomešalo svašta nešto, čak i krv iz ilegalnih klanica.

Zavod za javno zdravlje iz Kraljava uzeo je uzorak vode da utvrdi o čemu se radi.

Dok se voda nije izbistrila i „bakteriološki i hemijski postala ispravna za piće“, stanovnike te ulice vodom za piće su cisterne. I, zaborav je pao na taj incident.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari