Novi Pazar: Kulturno – istorijski spomenici za političko začikavanje 1Foto (TONP)

Tek raspisana javna nabavka za restautaciju Altun – alem džamije, u Novom Pazaru, bio je povod da snage, kroz saopštenja, odmere opozicija i vlast na lokalu.

Opoziciona Stranka pravde i pomirenja (SPP), u novopazarskom gradskom parlamentu, optužila je ministra turizma i omladine Huseina Memića, kadar vladajuće Sandžačke demokratske partije (SDP). Da je novac za restauraciju džamije usmerio u gradski budžet, a me Islamskoj zajednici (IZ) u Srbiji u čijem sistemu je ta džamija, ali i da to nije slučaj kada su u pitanju objekti SPC.

Zbog teksta, objavljenog na portalu bliskom SPP, ministru Memiću upućene su pretnje. On je o tome obavestio Odeljenje za visokotehnološki kriminal i optužio predsednika SPP Usamea Zukorlića da stoji iza teksta, „Jer kontroliše sajt i ništa ne može da se objavi bez njegovog znanja i odobrenja“.

SPP je odbacila takve tvrdnje i osudila pretnje, a SDP optužila da hoće „da ovlada IZ u Srbiji“ i da je prebacivanje sredstava na gradski budžet „pokušaj organizovane kriminalne grupe, koja ima upliv u vlast Novog Pazara da se približi IZ zrgovinom uticajem“.

SDP je uzvratila saopštenjem da će se projekat restauracije realizovati pod pokroviteljstvom IZ u Srbiji, a stavovim SPP su nebitni, jer svoje „ispade“ krije „iza tobožnje brige za IZ i njenu autonomnost“.

SPP je optužena i da misli „da govori u ime Islamske zajednice, ustvari pokušavaju da uguše njen glas“ i da je „ta grupacija dostigla nivo paranoje, koji , do sada, nije viđen u javnom životu grada“.

„Odbrana“ IZ u Srbiji od političkih oponenata, trebalo bi da budet jedan od aduta pred lokalne izbore. To je isključivo pravo SPP, jer je, sve do nedavno, IZ bila čvrsta oslonac delovanja te partije.

Dobri poznavaoci prilika tvrde da objavljivanje teksta o „prevarama“ SDP prema IZ je „samo pokušaj manipulacije i zaklanjanje stvarne slike“, jer dolazi do približavanja vladajuće partije u gradu i IZ u Srbiji, na čijem čelu je muftija Mevlud Dudić.

Sporazum o restauraciji Altun-alem džamije, u drugoj polovini maja, potpisali su ministar Memić, novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac i glavni muftija IZ u Srbiji Dudić.

Ministar turizma je, za Danas, odbacio sve optužbe o prevarama i objasnio da prema uslovima konkursa pravo da konkurišu imaju „samo lokalne samouprave i preduzeća i ustanove čiji su osnivači“.

-Projektom za rekonstrukciju Altun-alem džamije konkurusao je grad Novi Pazar. Ta lokalna samouprava je obavezna da raspiše javnu nabavku. Između grada i IZ potpisan je protokol, kojim je regulisano da IZ odredi jedno lice koje će da koordinira i prati ceo proces – kaže Memić i dodaje da je za rekonstrukciju Turističkog doma „Sopoćani“, koji pripada istoimenom srednjovekovnom manastiru, konkurisala Turistička organizacija Novog Pazara (TONP) i da je ona obavezna da raspiše javnu nabavku za izvođača radova.

Javna nabavka za restauraciju Altun-alem džamije, koja se smazta bisetom islamske arhitekture, vredna je oko 67 miliona dinara – Ministarstvo je obezbedilo 56 miliona dinara, a ostalo je učešće lokalne samouprave.
S.Novosel
Foto (arhiva)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari