Novi Pazar najtransparentnija lokalna samouprava u Srbiji 1Foto: N. Kočović

Grad Novi Pazar je najtransparentnija lokalna samouprava u Srbiji, dok je Tutin na četvrtom mestu, pokazuje istraživanje javnosti rada u prošloj godini, koje je sprovela Transparentnost Srbija.

Novi Pazar je od maksimalnih 100 indeksnih poena transparentnosti (LTI) sakupio 87, devet više nego pretprošle godine, kada je bio na četvrtom mestu.

Na drugom mestu je Sombor (85 poena), trećem Sokobanja (84), a četvrtom Tutin (81) koji je u prošlom izveštaju Transparentosti bio na tek 93. mestu sa 42 indeksna poena.

Transparentnost rada 145 lokalnih samouprava ocenjivana je pomoću indikatora za osam konkretnih kategorija (skupština i gradsko veće, budžet, opština i građani, slobodan pristup informacijama, javne nabavke, informator o radu, javna preduzeća i ustanove, javne rasprave), kao i za jednu opštu.

Maksimalne ocene Novi Pazar je dobio u opštoj kategoriji, kao i za transparentnost javnih nabavki, organizovanje javnih rasprava i odnosu lokalne samouprave i građana.

Najslabije ocenjene oblasti Novog Pazara su javnost rada javnih preduzeća i ustanova (14 od 18 poena) i Skupštine i Gradskog veća (13 od 16).

Od ostalih sandžačkih opština, Sjenica deli 50. mesto sa 51 bodom, Nova Varoš 56. mesto sa 50 bodova, Priboj je na 61. poziciji sa 49 bodova, a Prijepolje na 93. mestu sa 44 poena.

Prosečan LTI indeks za 145 gradova i opština je 49, a najnetransparentnija lokalna samouprava u Srbiji je Preševo sa samo devet osvojenih poena.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari