Novi Pazar, Tutin, Sjenica i Raška dobili opremu za vanredne situacije 1Arhivska fotografija Foto: MUP Srbije

Na konferenciji „Budimo pripremljeni“, juče održanoj u Novom Pazaru, prikazana je nova oprema nabavljena za MUP Srbije – Sektor za vanredne situacije, a u okviru projekta prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore 2014-2020.

Novu opremu, po pet terenskih vozila, termovizijskih kamera i prenosnih rezervoara za vodu, dobili su grad Novi Pazar i opštine Tutin, Sjenica i Raška. Namenjena je za zaštitu i spasavanje od poplava i požara. Vrednost opreme je nešto veća od 82.420 evra.

Projekat prekogranične saradnje između Srbije i Crne Gore vredan je više od 422.960 evra, a realizuju ga MUP Srbije – Sektor za vanredne situacije i FORS Montenegro, a finansira Evropska unija u okviru IPA programa. EU je obezbedila 359.480 evra, a MUP Srbije učestvuje u finansiranju sa više od 145.750 evra.

Cilj projekta je, kako objašnjavaju realizatori, unapređenje kapaciteta nadležnih institucija koje se bave zaštitom,spasvanjem i prevencijom od požara i polava, ublažavanjem njihovih posledica i informisanjem stanovništva o važnosti smanjenja rizika od nepogoda.

Ostale aktivnosti, u okviru projekta, su prekogranični treninzi i pokazne vežbe, seminari o modelima dobre prakse u zaštiti od požara i polava, međunarodna konferencija o smanjenju rizika od nepogoda i kampanja za stanovništvo od rizicima od nepogoda, preventivnim merama i aktivnostima koje bi trebalo da se preduzimaju u slučaju nepogoda.

Ovim aktivnostima obuhvaćeno je 10 lokalnih samouprava iz ove dve države: Novi Pazar,Tutin,Sjenica i Raška (Srbija) i Berane,Bijelo Polje, Žabljak, Nikšić,Petnjica, Pljevlje i Šavnik (Crna Gora).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari