Novi Pazar: Za dva dana prikupljeno 100 jedinica krvi 1Foto: Dušan Pešić

U utorak i sredu, u redovnoj i vanrednoj akciji dobrovoljnog davanja krvi u Novom Pazaru, prikupljeno je 100 jedinica krvi.

U vanrednoj akciji, koja je organizovana juče, učestvovali su pripadnici policije i studenti Internacionalnog univerziteta Novi Pazar (IUNP).

Ljiljana Kostić, sekretarka novopazarskog Crvenog  krsta, ocenjuje da su oba dana bila izuzetno uspešna.

“U svim našim akcijama prednjače stariji višestruku davaoci, slede, srednjoškolci, studenti i policajci – kaže Kostić i dodaje da među srednjoškolcima prednjače učenici Gimnazije i Ekonomsko-trgovinske škole i da iz Medicinske škole nema dobrovoljnih davalaca krvi, „iz pet odeljenja četvrtog razreda, nismo imali nijednog učesnika akcije“, kaže ona.

Nekada su najbrojni humanitarci dolazili iz preduzeća. Tu je odziv „dobro otanjio“. Većina je zaposlena u privatnim preduzećiuma, iako po zakonu imaju pravo na dva slobodna dana, to poslodavci ne poštuju i zbog toga izostaju dobrovoljni davaoci.

Sa druge strane, dobar deo radnika nije osiguran, pa za dva dana, zbog humanosti, ostaju bez dve dnevnice.

Prema podacima iz novopazarske Opšte bolnice, koja ima Banku krvi, svakog meseca je za spasavanje života je potrebno minimum 130 jedinica krvi.

Dosadašnja praksa je pokazala, da ta količina ne može da se obezbedi u dve redovne akcije, u čijem promovisanju i organizovanju Crveni krst je ostao, gotovo, usamljen.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari