Novi Pazar: Za osam projekata Muzeja „Ras“ 4,5 miliona dinara 1Muzej Raška, foto S. N.

Novopazarski muzej „Ras“, u junu ove godine, obeležio je sedam decenija postojanja i rada. Godinu jubileja prati nastavak realizacije starih i započinjanje novih projekata. Ukupno ih je osam, dva su početa prošle i šest se realizuje ove godine.

Realizaciju tih aktivnosti, sa više od 4,5 miliona dinara, pomaže Ministarstvo kulture Srbije.

Fuad Bažižanin, direktor Muzeja, ocenjuje da je ovo rekordna godina po broju projekata koje je finansijski podržalo nadležno ministarstvo.

Zahvaljujući tim sredstvima, nastavljena je realizacija prošle godine dve započete aktivnosti: bibliotekarstvo i digitalizacija i evidencija muzejske građe. Ministarstvo je izdvojilo 1.090.000 dinara.

Obeležavanje jubileja finansirano je sa 800.000 dinara.

U toku je realizacija projekta „Konzervacija orijentalne gradske nošnje i pokućstva“. U beogradskoj firmi specijalizovanoj za konzervaciju tekstila, načazi se desetak najoštećenijih primeraka orijentalne nošnje. Ovaj projekat će se realizovati po fazama i narednih godina, a ove godine Ministarstvo je izdvojilo 400 hiljada dinara.

Stručni časopis „Novopazarski zbornik“, koji se ubraja u najstarije publikacije tok tipa, dobija 300 hiljada dinara.

Za izradu interaktivnog digitalnog vodiča Novopazarske tvrđave namenjeno je 600 hilja dinara.

Sledećeg meseca, za srednjoškolce i studente, iz ovog grada, biće organizovane radionice za učenje kaligrafije.

-Mi imamo puno knjiga na arapskom, hebrejskom i crkvenoslovenskom, pa će naši učesnici kaligrafiju učiti na tim rukopisima – objašnjava Baćićanin i napominje da su za tu aktuvnost dobili 400 hiljada dinara.

Majskuplji ovogodišnji projekat je monografija „Spomenici islamske arhitekture“, koji je Ministarstvo kulture podržalo sa 950 hiljada dinara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari