Novi spisak zaštićenih prostornih kulturno – istorijskih celina i objekata u Zrenjaninu 1silosi žitoprodukta

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture objavio je novi spisak prostornih kulturno – istorijskih celina i pojedinačnih objekata u Zrenjaninu koji su stavljeni pod prethodnu zaštitu.

Od prostornih celina pod zaštitom su „Ulica Stevice Jovanovića sa kompleksom kasarne“ u naselju Mala Amerika, zatim celina „Daničićeva ulica“, uključujući i zgradu Specijalističke poliklinike.

Prostorna kulturno – istorijska celina „Gornji grad“ obuhvata delove ulice Ive Lole Ribara a „Torontalska fabrika šećera“ prostor bivše fabrike šećera, uključujući i klinker kocku u ulici Petra Drapšina.

Pod prethodnu zaštitu stavljena je i Gradska klanica u ulici Toše Jovanovića kao i kompleks stare zrenjaninske bolnice, odnosno sačuvani objekti iz 19. Veka koji se nalaze u krugu današnje opšte bolnice.

Zaštićene su i kapele na svim grobljima, Jevrejsko spomen groblje, kao i grobovi znamenitih Zrenjaninaca, Todora Manojlovića, dr Emila Gavrile, Nestora Dimitrijevića, Konstantina Danila i Tivadara Vanjeka.

Pod zaštitom će biti i upravna zgrada bivše fabrike nameštaja „Žarko Zrenjanin“, silos  „Žitoprodukta“ na gradskom jezeru, zgrada bivše „Duvanike“ i zgrada Železničke stanice.

Zaštićenih objekata ima u nekoliko zrenjaninskih ulica.

U narednih mesec dana vlasnici objekata ali i zaintresovani državni organi i javne ustanove imaju pravo da stave primedbe na predloženi plan zaštite.

Za sve radove na objektima i celinama koji su u nekom režimu zaštite, potrebni su uslovi Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanina.

– Uvek ima onih koji su nezadovoljni kad se njihova kuća stavi u režim zaštite, jer prilikom radova moraju da poštuju uslove koji su propisani zakonom i koje izdaje Zavod. Plan zaštite izradio je Republički zavod za zaštitu spomenika, mi ćemo samo primiti mišljenja stranaka. S druge strane, imamo jako lepih primera gde su stari ali i novi vlasnici objekata koji su u režimu zaštite jako zaintresovani za saradnju jer žele da njihova kuća zadrži autentičnost i duh vremena kada je građena, rekli su nam u Zavodu za zaštitu spomenika Zrenjanin.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari