Novi poredak Emanuela Makrona

Srbija na pragu "neovestfalskog sveta"

Ostavite komentar


  1. Neverovatno mlacenje prazne slame u digitalnom formatu.
    Jos jedan uvereni zastupnik, koji nas udara odlukom koja ‘mora’ da se napravi: Rusija ili Brisel, … Kina ili NATO, …. DOKLEEEEE?!
    Ni jednog pomena tvrdoglave, samouverene i blago autisticne Svajcarske i njenog savrsenog 300-godisnje sistema kome nije nikada trebao ni ‘Vestafalski’, ni ‘Versajski’ ‘Mir’.
    Ali do tog zakljucka mora da se dodje razmisljanjem, upotreblavajuci prastare dokazane cinjenice.
    To je, naravno, potpuno nemoguce ako je jedina teorema u opticaju nekakvo obavezno ‘opredeljivanje’, za ‘nesto’.
    I sama Svajcarska je do svog modela dosla kroz sopstveno iskustvo i ‘patent’, imajuci istoriju 15-17 veka slicnu nasoj, istoriju koja ih je ‘opametila’.
    G. Bisenica, koji bi da se ‘odlucimo’, ocigledno nije.

    1. Nije uvreda, ali autor samo redja neke fraze i polucinjenice bez reda i smisla. A onda im daje visokoparni naslov ‘Makronov poredak’, iako nema ni najblaze naznake da to postoji, niti da bilo ko razmislja o tome, niti kako bi to teorijski trebalo da izgleda. Makron ima vise nego dovoljno francuskuh problema, od kojih ne resava nijedan, a da bi bistrio svetsku politiku. Gde ga niko ni ne shvata ozbiljno, ni Francuzi

    2. Tekst više govori o tome kako neko drugi odlučuje o malim zemljama. Čak je i smirujući za ljude koji ne mogu da spavaju od razmišljanja o tome kome se prilagoditi.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 8. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bilja Krstić, muzičarka

Postoji mnogo razloga i načina da podržimo Danas. Jedan je da postanemo članovi Kluba čitalaca Danasa.