Novi protest Udruženja "Komšije sa Dorćola" 26. februara u 19 časova 1Foto: Udruženje "Komšije sa Dorćola" (arhiva)

Udruženje „Komšije sa Dorćola“ najavilo je da će sutra, 26. februara u 19 časova organizovati novi protest, na uglu ulica Gundulićev venac i Žorža Klemansoa, protiv, kako kažu, zastrašivanja i novog kršenja propisa gradskih vlasti.

Udruženje navodi da se protivi najnovijim potezima gradskih vlasti na uništavanju životne sredine u Beogradu zarad sprovođenja netransparetnih i nezakonitih planova, bez konsultacija sa građanima i stručnom javnošću.

Od 20. novembra 2019. godine, u delovima Dorćola je počelo izvođenje radova na izgradnji nove trase trolejbuskog saobraćaja. Kada se počelo sa izođenjem radova, građani i građanke ulica Žorža Klemensoa, Gundulićevog venca, Venizelosove, Dunavske
i Poenkareove su se organizovali i pokrenuli lokalne proteste.

„Među građanima i građankama donjeg Dorćola, koji su nedavno osnovali udruženje „Komšije sa Dorćola“, postoji strah da će, ukoliko bi se plan gradskih vlasti realizovao, ovaj deo Beograda značajno izmeniti svoj izgled i način funkcionisanja. Postojeće izmene u saobraćaju, već sada čine svakodnevni život teškim i komplikovanim. Uprkos tome što radovi nisu u skladu sa Generalnim urbanističkim planom i uprkos nepostojanju građevinske dozvole za delove planirane trolejbuske trase, kao i pored nerešenih imovinsko-pravnih odnosa na prostoru planiranom za izgradnju terminusa „Dunavska“, radovi se nastavljaju, uz pretnje izvošača radova, zastrašivanje građana koji protestuju, kao i uz nova kršenja propisa donetih od strane gradskih institucija“, navodi Udruženje u saopštenju.

Naime, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je u 23. jula 2019. godine usvojila dokument (broj 15645/2 – u prilogu) koji između ostalog konstatuje kako su „drvoredi zaštićena kategorija zelenila na prostoru Plana detaljne regulacije“.

Dokument dalje propisuje na koji način bi se trebalo pristupiti orezivanju krošnji na trasi kojom bi planirana trolejbuska trasa trebalo da prođe. Ovaj dokument propisuje da „nije dozvoljeno radikalno orezivanje kruna kojim bi se narušile estetske vrednosti stabla“, te da se „orezivanje može izvršiti samo u periodu vegetacionog mirovanja (jesen ili rano proleće)“.

„Izvođači radova, kao i nadzorni organ (propisano je da orezivanju mora prisustvovati nadzorni organ RJ drvoredi „Zelenilo-Beograd“) su očigledno prekršili ove propise jer krošnje stabala duž cele Venizelosove ulice više ne postoje. Orezivanje (potpuna seča krošnji) je izvršeno tokom zime, a ne tokom vegetacionog mirovanja, pa se može očekivati da se drvoredi, koji su krasili ovaj deo grada, od ovog nasilja neće nikada oporaviti“, dodaju iz Udruženja.

Novi protest Udruženja "Komšije sa Dorćola" 26. februara u 19 časova 2
Isečene krošnje u Venizelosovoj ulici Foto: Komšije sa Dorćola

Udruženje „Komšije sa Dorćola“ uputilo je javno pitanje gradonačelniku da Zoranu Radojičiću da li će ovakav odnos gradskih vlasti prema životnoj sredini širom Beograda doprineti da naš grad bude proglašen za zelenu prestonicu Evrope 2022. godine.

„Mi smo još odlučniji u odbrani svog kraja uprkos zastrašivanju i legitimisanju članova udruženja nakon prethodnog redovnog protesta, održanog prošle srede. Snimanjem učesnika protesta i legitimisanjem od strane osoba u civilu građani neće biti zastrašeni jer su dobro upoznati sa svojim pravima i nakon svakog novog pokušaja zastrašivanja će se putem angažovanih advokata obratiti nadležnim institucijama“, poručuju iz Udruženja „Komšije sa Dorćola“ i pozivaju sve da im se pridruže na protestu.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.