Izborna komisija u Kambodži potvrdila je juče pobedu Partije kambodžanskog naroda premijera Hun Sena na parlamentarnim izborima održanim krajem jula. Prema saopštenju Komisije, partija Hun Sena, koji je na vlasti od 1985. godine, osvojila je 68 mesta u parlamentu, dok će opoziciona Partija nacionalnog spasa Kambodže imati 55 poslanika.


Pošto je Partija kambodžanskog naroda u julu proglasila pobedu na izborima, opozicija, na čelu sa Sam Rainsijem, optužila je tu vladajuću stranku za izbornu krađu i organizovala ulične proteste. U subotu je na ulice glavnog grada Kambodže, Pnom Pena, izašlo oko 20.000 ljudi, a Rainsi je najavio nove proteste. On je juče oštro osudio saopštenje izborne komisije, pošto njegova partija tvrdi da je ona pobednik izbora i da je u parlamentu osvojila 63 poslanička mesta.

„Ne priznajemo rezultate koji ne predstavljaju volju naroda. Oni su posledica izborne krađe“, rekao je Rainsi agenciji Frans pres. Mada je pobedila, partija Hun Sena ostvarila je najslabiji rezultat od 1998. godine. Pošto je izborna komisija potvrdila rezultate julskih izbora, opozicija više nema legalnih sredstava da ih osporava. Izbori su obeleženi mnogobrojnim neregularnostima. Prema ranijim izjavama građana, hiljade imena su nestale sa biračkih spiskova, a mnogi su bili sprečeni da glasaju, pošto se ispostavilo da je neko već glasao u njihovo ime.

Američke diplomate su polovinom avgusta od kambodžanskih vlasti zatražile da mirno reše spor oko izbora. Oni su naveli da je tokom izbora bilo brojnih neregularnosti i da je o tome neophodno sprovesti istragu. Hun Sen je bio toliko siguran u pobedu da nije ni organizovao predizbornu kampanju, naveo je ranije Frans pres i dodao da Hun Sen od 1985. godine gotovo sam vlada Kambodžom, koja je po uređenju ustavna monarhija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari