Novi Sad: Arhitekte zahtevaju povlačenje nacrta GUP-a 1foto: 021.rs

Društvo arhitekata Novog Sada zatražilo je danas povlačenje aktuelnog nacrta Generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2030. godine i predstavilo inicijativu sa deset tačaka za izradu novog GUP-a do 2040. godine, koje planiraju da proslede nadležnim institucijama.

„Očekujemo da energija onih koji treba ovo da čuju ne bude usredsređena na to da se traži neka vrsta diskvalifikacije, ličnih ili drugih, stručnih. Ovo upućujemo svima da razmisle zaista ozbiljno o ovome. Smatramo da GUP nije ad hoc ideja, već nešto na čemu se dugo radi i razmišlja. Smatramo da postoji potencijal da se napravi jedna značajna kvalitativna promena u smislu razvoja grada“ istakao je Slobodan Jović iz DaNS-a, napomenuvši da je potrebno da se izoštri fokus i odustane od stvari koje su „očigledno pokazano i dokazano štetne“.

„Predloženi GUP do 2030. godine „ne poseduje ni jednu validnu razvojnu viziju grada“ te da zabrinjava što je „jedini fokus predloženog GUP-a otvaranje novih građevinskih zona i povećanje koeficijenta izgrađenosti na svim atraktivnim lokacijama u gradu“, rekao je rekao je predsednik DaNS-a Miljan Cvijetić.

Iz DaNS-a su ocenili da je izostavljanje ranog javnog uvida jedan od najvećih proceduralnih problema, istakavši da da je u momentu prezentovanja novog Plana, već 10 godina bio na snazi zakon koji nalaže rani javni uvid, u cilju većeg učešća građana i struke u procesu planiranja, kao i da uvlači Grad i njegove stanovnike u „ogromna javna ulaganja“, a da pritom nije proverena ekonomska isplativost.

Oni su ponovili kao sporno i definisanje „opštegradskog centra“, na više atrakivnih lokacija u gradu, koji omogućava uvećane koeficijente za izgradnju za upola veće u odnosu na uobičajene i pravilnicima definisane, što investitorima daje zakonski osnov da na tim lokacijama traže uvećane koeficijente za izgradnju.

Već realizovani opšte gradski centri, kako ističu, tokom prethodne decenije „pokazali su da će to stvoriti ogroman pritisak investitora na kolege iz JP Urbanizam i otvoriti prostor za koruptivne radnje“, te da posebno zabrinjava to što ta namena „ne postoji u Pravilniku o klasifikaciji namena zemljišta i planskih simbola“.

Ocenjeno je i da je predloženi GUP u nekoliko svojih značajnih delova u suprotnosti sa Pravilnicima i prostornim planom Grada Novog Sada, koji je plan šireg područja i sa kojim ovaj nacrt GUP-a mora biti usklađen, na šta obavezuje i član 33 Zakona o planiranju i izgradnji.

Aleksandar Bede iz DaNS-a istakao je da je rok za koji je predviđen aktuelni nacrt GUP-a do 2030. godine „kratak za doslednu primenu“ kao i da se zbog toga predlaže da se novi nacrt radi do 2040. godine, ali i da odgovornost za izradu novog nacrta treba podeliti na širi spektar struke i javnosti.

Inicijativa

Inicijativa koje je danas predstavljena sadrži 10 tačaka, sa predlozima kojima bi trebalo da se vode kreatori novog nacrta Generalnog urbanističkog plana do 2040. godine, u slučaju da se aktuelni Nacrt, koji je napravljen za period do 2030. godine, povuče, čemu se nadaju predstavnici DaNS-a.

U tih deset tačaka istaknuto je da Novi Sad ima završene urbanističke celine, što bi podrazumevalo da u tim delovima nema mogućnosti izgradnje novih objekata koji bi povećali gustinu stanovništva ili drugih objekata, koji bi narušili originalni urbanistički koncept.

Predloženo je i da se sremska strana grada mora sačuvati od preterane urbanizacije, posebno u smislu izgradnje stambenih zgrada.

Zaštita postojećih autohtonih prirodnih zona i unapređenje i sistematizacija postojećeg zelenila u gradu, uključuje i nova područja koja su trenutno izostavljena, a to su šume uz Dunav, na Jugovićevu i u Slanoj Bari.

Takođe se predlaže destimulacija automobilskog saobraćaja uz fokus na javni i alternativni prevoz, koji bi podrazumevao uvođenje i šinskog prevoza, kao i očuvanje baroknog, neoklasicističkog i modernističkog nasleđa, planirano jednoporodično stanovanje, podsticanje uslova za eksploataciju termalne vode u svrhu banjskog turizma.

Takođe je poručeno da izrada Generalnog urbanističkog zahteva i novu metodologiju, što je i uvršteno u ovih deset tačaka, s obzirom da je Novi Sad, kako su istakli, „grad sa heterogenim urbanističkim celinama od kojih svaka zahteva adekvatan i specifičan planerski pristup“, te da „razvoj grada nije razvoj tržišta nekretnina“.

„Najkontroverzniji projekti koje nacrt GUP-a donosi su ujedno. stručno i ekonomski najslabije potkrepljeni, što dodatno dovodi u pitanje svrsishodnost njihovog planiranja“, istakao je Jović, dodavši da urbanistički razvoj ne treba nekvalitetno da utiče na razvoj života građana.

Eco Tech zona

Društvo arhitekata Novog Sada u svom proglasu, kao desetu tačku navelo je predlog potpuno novog projekta, koji podrazumeva proglašenje radne zone Sever II za Ekološko-tehnološku zonu u kojoj bi se razvijala industrija informacionih i digitalnih tehnologija i različite tipologije stanovanja, uz poštovanje ekoloških standarda, u svrhu „klasterizacije dominantne industrije u gradu njenog brendiranja u regionalnim okvirima“.

Istakli su da u toj zoni investiranje velikog kapitala ne bi ugrozilo postojeće urbanističko tkivo grada. Kao prednost tog dela istakli su povezanost sa kanalom DTD, brzom prugom do Beograda, blizinom auto-puta.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari