Novi Sad će formirati dnevni boravak za decu u riziku od nasilja 1foto: pres služba gradonačelnika NS

Nasilje je prisutno u svim školama u Srbiji i moraju se preduzimati konkretni koraci kako ono ne bi eskaliralo, zaključeno je na sastanku članova Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Novog Sada i predstavnika Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

Sastanak je upriličen na inicijativu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i rukovodioca Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igora Jurića u cilju da se civilni i javni sektor umreže u aktivnostima zaštite bezbednosti dece i prevencije nasilja, kao i da se dobra iskustva Novog Sada prenesu drugim gradovima i opštinama u Srbiji.

U rad tog tela uključeni su i predstavnici Učeničkog parlamenta, koji aktivno učestvuju u radu Koordinacionog tela. Prema rečima članice Gradskog veća za obrazovanje i predsednice Koordinacionog tela Dine Vučinić, škole mesečno šalju izveštaje o stanju bezbednosti, a u aktivnosti prevencije nasilja uključeni su nastavnici, roditelji i stručne službe škola.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je kazao da je cilj da se u rad Koordinacionog tela uključe organizacije civilnog sektora i pojedinci koji imaju znanja i dobru volju.

„Sa Igorom Jurićem imamo redovnu komunikaciju i dogovorili smo da nakon ovog susreta sledeća etapa saradnje bude osnivanje dnevnog boravka za decu u riziku od nasilja, tako da već razmatramo lokacije, kako bi uskoro Novi Sad prvi u Srbiji imao takav oblik zbrinjavanja ugroženog maloletnog stanovništva. To što smo angažovani više od drugih na ovom polju, ne znači da u Novom Sadu ima više nasilja, naprotiv, to znači da mi ne okrećemo glavu od problema nego nastojimo da ih brzo rešavamo i što više preveniramo“, naglasio je Vučević.

Igor Jurić rekao je da je namera Centra za nestalu i zlostavljanu decu da dobre prakse zažive i u drugim sredinama u Srbiji.

„Svi gradovi i opštine u Srbiji trebalo bi da imaju Koordinaciono telo kakvo ima Novi Sad. U proteklih mesec dana više puta sam razgovarao sa gradonačelnikom Novog Sada i sa predsednikom Vučićem koji su me uverili da će, nakon što bude formirana, Vlada Srbije problem nasilja nad decom tretirati kao vodeću temu“ rekao je Jurić.

Skupu su prisustvovali i predstavnici Vlasotinca, Aranđelovca i Subotice.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.