Novi Sad, Evropska prestonica kulture u Novu godinu ulazi omažom Tesli u režiji Bradića 1

Novi Sad će novu 2022. godinu dočekati kao Evropska prestonica kulture zbog čega 2022, a kao deo programa biće premijerno prikazana predstava „Tesla izumetnik“ u režiji Nebojše Bradića.

Premijera je u 20:22 sata u čast Nove godine, kazao je Bradić za Danas online.

„To će biti uvod u jednu procesiju koja kreće mostom Duga, dolazi do Petrovaradinske tvrđave i uz različite scene, prizore, koji će se odigravati, uvesti publiku u jedan svet, koji mi zovemo ‘Teslin svet’, a on je naš“, naveo je ranije Bradić za RTS.

Pripreme za doček u Novom Sadu traju već neko vreme, koji će se po mnogo čemu razlikovati u odnosu na sve prethodne. Doček se sa trga seli u podgrađe Petrovaradinske tvrđave, a veliku ulogu u svemu tome imaće Varadinski most.

Sam doček biće omaž nauci i umetnosti, simbolično uokviren upravo godinom titule.

Nemanja Milenković, direktor Fondacije „Novi Sad 2022: Evropska prestonica kulture“ kaže za RTS da su napravili svetlosnu galeriju Nikole Tesle, koji je prošao kroz taj grad pre 130 godina.

Galerija koja će početi na Varadinskom mostu, na kojem će se predstaviti Srpsko narodno pozorište predstavom pod nazivom „Tesla, izumetnik“, dodaje.

„Potom ćemo, kroz jednu svetlosnu povorku, sa građanima preći u obnovljeno predgrađe Petrovaradinske tvrđave u kojoj će kroz svetlosne, vizualne instalacije i umetnike iz regiona i Evrope, imati prilike da dočekaju 2022. godinu“, kaže Milenković.

Zvanična promocija Novog Sada kao Eropske prestonice kulture biće odđana 13. januara 2022.

U Novom Sadu večeras nastupaju Noise destruction, sastav Kanda, Kodža i Nebojša, Đorđe Miljenović… Novi-Sad/EPK-2021/291949/Vise-od-400-umetnika-na-novosadskom-Doceku-ovo-je-program-za-veceras.html

Kada je reč o turistima koji su zbog dočekala doputovali, prema podacima TONS-a, uglavnom je reč o domaćim i turistima iz regiona.

Organizovani dočeci u hotelima, restoranima, kafićima i drugim ugostiteljskim objektima su rasprodati, a svi smeštajni kapaciteti gotovo popunjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari