SAOBRACAJNA GUZVAfoto BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Pokret gorana Novog sada organizuje edukativni i interaktivni seminar, pod nazivom: “Očuvanje zemljišta u gradu i klimatske promene”.

Seminar će se održati u utorak, 06. septembra, sa početkom u 19 časova, u Kulturnoj stanici Liman, Kreativni distrikt, Novi Sad. Govoriće dr Jordana Ninkov, naučna savetnica u oblasti zaštite životne sredine – zemljišta, zaposlena na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.

Seminar se organizuje bi se zainteresovani informisali o ulozi i značaju zemljišta u životnoj sredini, prirodnim karakteristikama i kvalitetu zemljišta u Novom Sadu i doprinosu zemljišta u borbi sa klimatskim promenama.

Takođe, građani će imati prilike da dobiju važna znanja o zemljištu kao o neobnovljivom prirodnom resursu, od kojeg zavisi proizvodnja celokupne hrane za čovečanstvo i potrebi za očuvanjem zemljišta u gradovima pod vegetacijom, koje može značajno da nas rashladi i poboljša ranjivost gradova na ekstremne padavine.

Biće reči i o potrebi da se u gradovima o zemljištu razmišlja kao o moćnom toplotnom izolatoru i rezervoaru vode, za šta je potrebno identifikovati toplotna ostrva i osloboditi ih betona, uključujući i sve druge površine, koje se mogu zameniti vodopropusnim pločnicima.

Seminar predstavlja jednu od aktivnosti projekta „Zelene inicijative za zeleni Novi Sad“, koji PGNS
realizuje od aprila 2022. godine, sa ciljem da informiše građane o načinima ublažavanja posledica
klimatskih promena i pokretanju građanskog aktivizma, kao što su čišćenje obale Dunava, parkova i sadnja drveća.

Projekat predstavlja podršku naporima u procesu približavanja EU u borbi protiv klimatskih promena i primeni odredbi koje je Republika Srbija preuzela usvajanjem Pariskog sporazuma 2017, potpisivanjem Zelene agende za Zapadni Balkan 2020. i otvaranjem pregovaračkog Klastera 4 – „Zelena agenda i održiva povezanost“, koje obuhvata tri poglavlja: Poglavlje 15 – Energetika; Poglavlje 21 – Trans-evropske mreže i Poglavlje 27 – Životna sredina.

Projekat „Zelene inicijative za zeleni Novi Sad“ deo je programa „Snažno zeleno“ koji finansira Evropska unija, a realizuje Beogradska otvorena škola u saradnji sa Mladim istraživačima i Inženjerima zaštite životne sredine.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari