"Vučićev skener" koji je dobila jagodinska bolnica još nije u funkciji 1Foto: Ilustracija/Pixabay

Novi skener stigao je u jagodisnku Opštu bolnicu 30. novembra prošle godine, ali još uvek nisu ispunjeni uslovi za njegov rad, pa i skoro šest meseci kasnije najteži pacijenti moraju da odlaze na preglede u druge gradove ili da plate ovu uslugu kod privatnika.

Nakon brojnih pompeznih najava o najmodernijem aparatu koji treba u značajnoj meri da poboljšta zdravstvenu zaštitu, a posebno da pomogne onkološkim pacijentima, građani su nam se obratili sa pitanjem zašto skener nije u funkciji.

Iz Opšte bolnice za Danas kažu da još uvek nisu dobili dozvolu za rad ovog uređaja i da čekaju odobrenje i licencu.

„To je uobičajena procedura. Mi smo u proceduri za dobijanje licence, ali ne znamo kada ćemo da je dobijemo i bez toga ne smemo da koristimo skener“, rekao je Miloš Lukić, direktor Opšte bolnice Jagodina.

Pomenuti skener mediji su predstavili kao ispunjeno obećanje predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, koji je u julu prošle godine najavio značajna ulaganja.

Iako je aparat u vrednosti od, kako je tada rečeno, 36 miliona dinara dopremljen u jagodinsku bolnicu, pacijenti će morati još malo da se strpe dok ne budu mogli da ostvare pravo na takvu medicinsku uslugu.

Iz Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije nismo dobili odgovore na pitanja koliko traje procedura dobijanja licence i da li postoje prognoze kada bi eventualno Opšta bolnica u Jagodini mogla da je dobije.

Ipak, ova ustanova očekuje da dobije još medicinske opreme, kako je ranije i najavljeno.

„Svakako nam sleduju još jedan skener i dva rentgena koje treba da dobijemo od resornog Ministarstva, ali sve od njih zavisi, ne možemo još da znamo kada će to biti“, objasnio je direktor bolnice, Lukić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari