Masovna grobnica sa posmrtnim ostacima žrtava koje su na obali rijeke Save ubile ustaše u Drugom svjetskom ratu pronađena je ovih dana u gradiškom selu Bok Jankovac, potvrdio je predsjednik Udruženja bivših logoraša iz Drugog svjetskog rata Gojko Knežević. On je objasnio da je lokacija grobnice u blizini rijeke Save otkrivena zahvaljujući svjedočenju mještanke Božice Urić koja je ispričala kako je kao djevojčica gledala masovne egzekucije na obali Save. On je dodao da se grobnica nalazi ispod velikog betonskog bloka.

„U udubljenje betonskog bloka bacani su leševi koje je Sava donosila još iz Jasenovca. Ustaše su ih, baš u blizini tog mosta, vadile iz vode i odlagale u jamu. U istu grobnicu bacani su i leševi onih koji su pobijeni tu, na samoj obali Save’’, rekao je Knežević za „Fokus“. Tačni podaci o broju sahranjenih u ovoj grobnici, istakao je Knežević, nisu poznati, jer ni mještani ne znaju koliko je žrtava u betonski blok ubačeno. „Teško je reći o koliko se stradalih radi, jer je mnogo leševa plutalo niz Savu od Jasenovca“, naglasio je Knežević.

On je rekao da su prilikom obilaska ovog mjesta od građana saznali da postoje još dvije ili tri lokacije za koje se sumnja da su grobnice u kojima se nalaze žrtve iz Drugog svjetskog rata. „Nakon što prikupimo podatke o ovim grobnicama i pronađemo svjedoke, mi ćemo obilježiti te lokacije i dogovoriti da počnemo s otkopavanjem i ekshumacijom’’, rekao je Knežević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari