Novi vrtić u kragujevačkom naselju Erdeč 1Foto: Ministarstvo prosvete

Ministar prosvete Branko Ružić i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić potpisali su danas u Vladi Srbije sporazum o izgradnji novog vrtića, u kragujevačkom naselju Erdeč, kapaciteta 270 mesta.

Novi objekat prostiraće se na 1.700 kvadratnih metara, njegovu izgradnju finansiraće Ministarstvo prosvete uz podršku Svetske banke, dok lokalna samouprava obezbeđuje zemljište i komunalnu infrastrukturu, dozvole, nadzor.

Ministar prosvete Branko Ružić naglasio je da se jedino izgradnjom novih i proširivanjem postojećih kapaciteta vrtića mogu stvoriti preduslovi da se još više dece obuhvati predškolskim vaspitanjem.

“Zato i jeste pokrenut projekat uz podršku Svetske banke kojim obezbeđujemo 11.000 novih mesta izgradnjom novih vrtića, dogradnjom i adaptacijom postojećih objekata širom Srbije”, rekao je ministar.

On je objasnio da su do sada u okviru Projekta “Inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja” izgrađena ili je započeta izgradnja 12 vrtića i dodao da će u izgradnju obdaništa u Kragujevcu biti uloženo oko 200 miliona dinara.

„Potreba za novim vrtićima u Kragujevcu postoji godinama unazad. Taj problem, kao i većina drugih gradova i opština u Srbiji, rešavali smo finansiranjem boravka dece u oko dvadeset privatnih obdaništa, a reč je o 2700 mališana. I pored toga, ispod crte u proseku ostane između 700 do 800 dece. Zato je ovo veoma važan dan za Kragujevac, jer smo korak bliže ukidanju liste čekanja“, izjavio je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Izgradnja novog objekta u Kragujevcu, deo je projekta „Inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja“ koje sprovodi Ministarstvo prosvete uz podršku Svetske banke, a ima za cilj da unapređuje dostupnost predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kao i kvalitet i uslove.

Do sada su završeni ili je započeta izgradnja obdaništa u Sremskoj Mitrovici, Žitorađi, Doljevcu, Merošini, Loznici, dva u Kruševcu, Vladičinom Hanu, Prokuplju, Tutinu, Smederevu, Šidu.

Pored vrtića u Kragujevcu, predstoji početak izgradnje objekata u Novom Pazaru i Petrovcu na Mlavi. Bitan aspekt projekta je i inkluzija mališana od najranijeg uzrasta, kao i edukacija roditelja o ovom pitanju.

Projekat se sprovodi od 2018. godine i vredan je 47 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.