Esad Džudžević, predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u tehničkom mandatu, smatra da je zbog efikasnijeg rešavanja nagomilanih problema bošnjačke nacionalne zajednice neophodno učešće „legitimnih predstavnika Bošnjaka u novoj Vladi Srbije“.

On je u pismu Tanji Miščević, šefici pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU, Majklu Devenportu, šefu Delegacije EU u Srbiji, i Peteru Burhardu, šefu Misije OEBS u Srbiji, zatražio da utiču na novoformiranu srbijansku vladu, a posebno na ministarstva prosvete i kulture i informisanja, da se prekine „praksa zaustavljanja i onemogućavanja ostvarivanja prava sandžačkih Bošnjaka u Srbiji, pa čak i ukidanje nekih već stečenih“. Džudžević je u pismu naveo probleme u ostvarivanju prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku, zaštiti i očuvanju kulturne posebnosti svoje nacionalne zajednice, informisanju na bosanskom jeziku i službenoj upotrebi bosanskoj jezika i pisma.

Predsednik BNV u tehničkom mandatu od Miščevićeve, Devenporta i Burharda zahteva hitan sastanak, u toku ove sedmice, „jer njihove institucije bitno utiču na proces pregovaranja Srbije sa Evropskom unijom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari