Novica Antić: Iza progona sindikata stoji direktor VBA, formirao timove za pritisak na članstvo 1Foto: FoNet/Arhiva

Lider Vojnog sindikata Srbije Novica Antić kazao je da iza progona tog sindikata, „u produženom trajanju od 2017.“, stoji direktor Vojno bezbednosne agencije Đuro Jovanić.

On je, za portal Glas Šumadije ocenio da Jovanić „zloupotrebom službenog položaja, trgovinom uticajem i zloupotrebom resursa, direktno ometa sindikalno delovanje u vojsci“.

Antić, koji je nakon hapšenja noćas pušten da se brani sa slobode, je kazao da Jovanić „to radi pojačano od 17. januara ove godine.

On je rekao da je Jovanić „sa operativcima“, sa kojima, kako je kazao, „neposredno sarađuje, i u koje ima poverenje, formirao timove koji direktno vrše pritisak na članstvo svuda u sistemu odbrane da se iščlanjuju iz sindikata“.

Uslovljaju ih, kako je naveo, neizdavanjem bezbednosnih provera za produženje ugovora o radu, odlazak u mirovne misije, slanje na školovanje.

Uslov je, tvrdi Antić, za dobijanje potvrde, iščlanjavanje iz vojnog sindikata.

A sada se, kako je kazao, otišlo korak dalje – „direktno mešanje u rad sindikata“.

„Tvrde da je rukovodstvo proneverilo sindikalni novac tako što je isplaćivalo solidarne pomoći svojim članovima, davalo pozajmice, omogućilo im da preko sindikata kupuju telefone za sebe i članove porodice… I to je „pronevera“ koja nam se sada stavlja na teret. I na taj način bi morali sve sindikate u zemlji da procesuiraju“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, to je bilo jasno i sudiji za prethodni postupak, ali i samoj tužiteljki.

Antić je istakao da ta sindikalna organizacija „posluje legalno i u skladu sa zakonima Republike Srbije“.

Antić je podseti da je Vojni sindikat Srbije jedina sindikalna organizacija u sistemu odbrane u Srbiji, da broji više od 7.000 članova.

Smatra da je njegov sindikalni angažman povod za pritiske koje trpi.

Prijatno je, kako je kazao, bio iznenađen podrškom za vreme dok je bio u pritvoru i nije imao komunikaciju sa spoljnim svetom.

Antić i još dva člana tog sindikata bili su uhapšeni su u utorak, a svi su pušteni da se brane sa slobode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari