Novinar Dejan Kožul: Optužnica za “Oluju” politički potez Tužilaštva za ratne zločine 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Novinar Dejan Kožul smatra da je odavno svaki potez Tužilaštva za ratne zločine politički i da nema veze sa stvarnom željom da se pitanje zločina reši, kao ni da se počinioci kazne, a još manje da žrtve dobiju neku pravdu.

Podsetimo, mediji su juče preneli informaciju da je Tužilaštvo za ratne zločine podiglo optužnicu protiv četiri visoka oficira Hrvatske vojske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima jer su u akciji „Oluja“ 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada.

“Otkako je na čelu Tuzilaštva tužiteljka Snežana Stanojković novih optužnica gotovo da nije bilo, a ako ih je bilo uglavnom su preuzimani slučajevi u saradnji sa Tužilaštvom u BiH. Ona je sama, po dolasku na tu funkciju, najavila da će fokus biti na zločinima nad Srbima. I ovo je, osim ispunjavanja tog obećanja, ujedno i neka vrsta negiranja da Tuzilaštvo ništa ne radi”, ističe Kožul za Danas.

Upitan kako vidi predlog Tužilaštva da se optuženima sudi u odsustvu, Kožul odgovara da je sasvim jasno da, ako optužnica i bude potvrđena, da je besmisleno suđenje u odsustvu.

“Oni znaju da do tih osoba nikad neće doći i jasno je da je sve za unutrašnje političke potrebe. Sve se uklapa uz snimanje i filma/serije o “Oluji”, pa na ovo možemo gledati kao na još jedan propagandni pamflet. Na žalost, činjenica je da u Hrvatskoj teško da možemo da očekujemo da se “Oluja” na bilo koji način procesuira, što ostavlja prostor u Srbiji da, kao u slučajevima državljana BiH, uzme pravo u svoje ruke. Na žalost, tu prava, a još manje pravde nema ni u tragovima”, naglašava Kožul za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari