Poznati egipatski novinar, Ibrahim Isa, osuđen je juče na dva meseca strogog zatvora zato što je tokom leta 2007. širio lažne vesti o zdravstevnom stanju predsednika Hosni Muabraka.

Apelacioni sud je naložio zatvorsku kaznu od dva meseca 44.godišnjem Isi, glavnom uredniku opozicionog lista al-Dostur, koji nije bio prisutan u sudnici prilikom izricanja presude. U obrazloženju presude, koja je na prvobitnoj instanci iznosila šest meseci, navodi se da je Isin prestup u tome što je širio lažne vesti koje su dovele u opasnost opšti interes i stabilnost zemlje.

– Ovom odlukom otvorena su vrata pakla za egipatsko novinarstvo i potvrđen neprijateljski odnos egipatskog režima prema slobodi misli i izražavanja – izjavio je Isa. On je takođe rekao da je najveći problem u tome što se „gubitnički režim ponaša šizofreno: ne prestaje da govori o slobodi štampe a istovremeno hapsi novinare“. Isa je naveo da je u kontatku sa vođom sindikata novinara koji bi trebalo da uputi demarš generalnom tužiocu zahtevajući odustajanje od presude.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari